9 C
Trogir
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAOpćini Okrug dodjeljen vaučer za WiFi4EU program Europske komisije

Općini Okrug dodjeljen vaučer za WiFi4EU program Europske komisije

Hrvatska je iz fonda Europske unije namijenjenog inicijativi „WiFi4EU“ povukla tri milijuna i 360 tisuća eura u prvom krugu podjele pripadajućih vaučera. Za vaučere se, prema istome izvoru, kandidiralo 366 hrvatskih gradova i općina, od čega su po 15 000 eura poticaja EU, što je maksimalna vrijednost vaučera, ostvarila njih 224.

– Prema rezultatima Europske komisije, od ukupno 366 jedinica lokalne samouprave iz Republike Hrvatske, ukupno 224 je osvojilo vaučere u okviru inicijative ‘Wifi4EU’, ukupne vrijednosti 3,36 milijuna kuna. Općina Okrug je jedna od 224 JLS koje su se uspjele prijaviti u prvih deset sekundi od otvaranja Poziva i time dobila vaučer od 15.000,00 eura za uvođenje besplatnog WiFi-a na javnim površinama, za građane i posjetitelje, potvrđeno nam je iz ureda načelnika općine Okrug.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a gradovi i općine koji su priskrbili vaučere obvezali su se na financiranje povezivosti, odnosno internetske pretplate, i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine.

Ukupni budžet inicijative WiFi4EU je 120 milijuna eura, a plan Europske komisije je da taj novac, odnosno vaučere, podijeli do 2020.. U prvom krugu dodjele, za vaučere je kandidiralo 13 000 općina i gradova, a izabrano je njih 2800.

 

ZADNJE OBJAVE