20 C
Trogir
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTIOPĆINA MARINA OBORILA REZULTATE IZ REKORDNE TURISTIČKE 2019.

OPĆINA MARINA OBORILA REZULTATE IZ REKORDNE TURISTIČKE 2019.

Prema podacima Turističke zajednice općine Marina ovogodišnja sezona na području te općine premašila je ostvarenja iz rekordne 2019. i po broju dolazaka gostiju i noćenja.

Od početka godine do danas (20.rujna) evidentirano je 45100 dolazaka, što je u usporedbi s istim razdobljem 2019. povećanje od 1,90 posto, a broj noćenja bilježi porast od 0,22 posto. I brojka od 45 145 u evidenciji zabilježenih turista je povećanje od 1,97 posto u odnosu na 2019.

Strani turisti koji su odabrali Marinsku rivijeru kao svoje odredište za ljetovanje prednjače u odnosu na domaće. Njih je 2,80 posto bilo više, dok su domaći “podbacili” za 11,69 posto u odnosu na 2019. Marina sa svojim priobaljem i zaleđem poznata je kao destinacija obiteljskog turizma, pa  su se i ove sezone turisti u prosjeku zadržavali oko devet dana, uživajući u čistom moru i domaćoj gastronomskoj ponudi.

Najbrojniji su turisti iz Poljske s udjelom od 24,52 posto, a ne zaostaju ni turisti iz Njemačke s udjelom od 17,05 posto. Slijede ih Česi, Slovaci, Mađari i Slovenci. Zanimljivo je spomenuti kako je nekolicina gostiju evidentirana iz Indonezije i Tajlanda.

Direktorica te TZ Iva Dvornik zadovoljna je tijekom sezone od samog početka. Kaže da je bilo puno posla, ali da je raduje što su u njihov ured gosti dolazili isključivo zbog pohvala, koje su se odnosile na dobro pružene usluge smještaja i domaće spize.

  • Moram istaknuti kako je do kasnih sati u svim turističkim naseljima bilo šušura, čemu su doprinijele i manifestacije našeg “Marinskog lita” na čijem programu je bilo više od trideset raznih događanja. Mi u TZ i općinsko čelništvo zadovoljni smo kako je taj posao odrađen, a bilo je manifestacija koje su privukle i posjetitelje iz drugih općina i gradova u našoj Županiji, pa čak i susjednog Šibenika, pohvalila se Dvornik.

Podsjetimo kako na području te općine ima više od 1000 iznajmljivača i 8 000 ležajeva. Uglavnom se radi o privatnom smještaju u apartmanima, no iz godine u godinu sve više je luksuznih vila s bazenima u tradicionalnim turističkim naseljima u priobalnom Vinišću, Sevidu i Poljicima, ali i onim ruralnim u Blizni i Rastovcu te Vrsinama.

GORDANA DRAGAN

Foto: Marinski list, kronika Općine Marina

ZADNJE OBJAVE