14 C
Trogir
Srijeda, 3 travnja, 2024
NaslovnicaKULTURAOkrugli stol i izložba u Galeriji Cate Dujšin Ribar: „Graditeljski opus trogirskog...

Okrugli stol i izložba u Galeriji Cate Dujšin Ribar: „Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori”

U sklopu programa “Stivanja 2018.” u ponedjeljak je u Galeriji Cate Dujšin Ribar održan okrugli stol i otvorena izložba “Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori”. 

Na okruglom stolu u organizaciji Grada Trogira i Saveza Crnogoraca Hrvatske sudjelovali su prof. dr. sc. Goran Radović s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Crne Gore, koji je ujedno i autor izložbe te dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira.  Gradonačelnik Ante Bilić tom je prilikom istaknuo kako moramo biti ponosni na lik i djelo poznatog trogirskog arhitekta Josipa Slade koji i danas, 190 godina od njegova rođenja, zaslužuje pozornost. 

Upečatljiv trag ostavio je u Crnoj Gori Trogiranin Josip Slede, rekao je tajnik Saveza Crnogoraca Hrvatske Ljubo Radović .

U prigodnom programu nastupila je klapa Stivanja.

Josip Slade veliko je ime hrvatske graditeljske baštine druge polovine 19. stoljeća. Rođen je u Trogiru 23. ožujka 1828. godine. Školovao se u Splitu i Padovi gdje je doktorirao filozofiju, a potom završio i studij graditeljstva…  Izgradio je kazalište u Šibeniku,  kuću Puović na Batariji i Moretti na Čiovu, crkvu na trogirskom gradskom groblju, veliki most do Čiova, napajalište s pitkom vodom na Dobriću, a bio je i načelnik Trogira od 1901. do 1905. godine. Upečatljiv trag ostavio je u Crnoj Gori gdje je, osim brojnih cesta, puteva i mostova sagradio i zgradu Zetski dom Crnogorskog kraljevskog kazališta na Cetinju, zgradu austro-ugarskoga veleposlanstva na Cetinju – danas sjedište Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Dvorac kneza Nikole u Nikšiću – danas Gradski muzej i knjižnica, … O Josipu Sladi pisao je Cvito Fisković u knjizi “Arhitekt Josip Slade”, izdanju Muzeja grada Trogira 1987., a o njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova. 

Podsjećamo, izložba ostaje otvorena do 14. studenoga. 

Foto: Dino Čaljkušić (Grad Trogir) 

{gallery}josipslade{/gallery}

ZADNJE OBJAVE