25 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAOkrug selo na malom brdašcu: Provedba projekata vrijednih 50 milijuna kuna

Okrug selo na malom brdašcu: Provedba projekata vrijednih 50 milijuna kuna

Strategija razvoja općine Okrug, donesena za mandatno razdoblje do 2020. godine, teška je više od 50 milijuna kuna, a uključuje niz kapitalnih projekata čijom će se provedbom ojačati komunalna i društvena infrastruktura te stvoriti uvjeti za novi turistički iskorak.

U toj maloj otočkoj općini, smještenoj na zapadnoj strani Čiova, sve je podređeno turizmu što znači čistoj zaradi i goloj statistici koja, iako ne može biti boja, postaje omča oko vrata lokalnom stanovništvu. Baš kao u Smojinom Malom mistu koje je, nakon desteljeća sindikalnog turizma, postalo elitno ljetovalište za dotad omražene Nijemce pune deviza. Marke su Smojinim malomišćanima bile drage, ali im se nije svidjelo to što se zbog deviza moraju odreći svoga komoda. Okručani se, hvala Bogu, ne trebaju odreći ni svoje „komore“ ni svoga „konduta“ ni svoga „tinela“ jer apartmana i privatnih vila ima k’o u priči. No što je s komunalnom i društvenom infrastrukturom, recimo otočnom cestom koja bi rasteretila postojeću prometnicu ili pak s  kanalizacijskim sustavom?  Kada i kako će se urediti i oplemeniti obalni pojas od Rožca do Kuzmića odnosno Planikovice? I gdje je u svemu tome društvena infrastruktura, poput dječjeg vrtića i sportske dvorane? Zasad samo u Stategiji razvoja okruške općine koja se mora provesti do 2020., a uključuje još i projekt reciklažnog dovorišta, novoga groblja te sportske lučice Rudej.

Općinski načelnik Ivica Radić Bagi i njegova zamjenica Bruna Dadić uvjereni su da će tako i biti. Pet velikih projekata u različitoj je fazi realizacije, no načelnik poručuje da će se tog strateškog dokumenta i zacrtanih rokova držati „k’o pijan plota“. Baš se tako izrazio, a hoće li tako i biti, vidjet ćemo. 

Što se tiče sportske dvorane, taj je projekt na čekanju jer općinska vlast tek treba dogovoriti partnersku suradnju ili s mjerodavnim ministarstvom ili sa Županijom. Ako ih oni „otkantaju“, jer i to je moguće s obzirom na različite boje stranačkog dresa općinskoga načelnika i središnje vlasti, ići će se u javno-privatno partnerstvo. 

Kad je riječ o zaštiti okoliša i otpadu, općina Okrug sastavni je dio projekta Eko-Kaštelanski zaljev za primarnu kanalizacijsku mrežu.

Otkad su se tamošnji ugostitelji spojili na primarnu i sekundarnu kanalizacijsku mrežu poboljšala se i kakvoća mora u akvatoriju, no na trajno rješenje još će se pričekati.

Gradnja desetak milijuna kuna vrijednog reciklažnog dvorišta također je zakonska obveza, ali i plodno tlo za sumnje mještana koji strahuju da će se na Čiovu graditi odlagalište otpada. 

-Neće biti odlagališta nego odvajanja otpada što je propisano Vladinom uredbom. Količinu komunalnog otpada trebamo smanjiti za pet posto, a biorazgradivi otpad kompostirati na kućnom pragu. Općina je sve pripremila, no nužna je edukacija bez koje ne možemo od mještana očekivati da prihvate nove cijene. Primjenu odluke o komunalnom redu odgodit ćemo do lipnja sljedeće godine što je primjeren rok da pohvatamo sve konce i prilagodimo se novim pravilima, kaže okruški načelnik poručujući da će mještani, koji budu „uredni u odvajanju otpada“, plaćati uslugu ili po istoj cijeni ili uz maksimalno povećanje do 20 posto. 

Zbog reciklažnog dvorišta i novog dječjeg vrtića proračun za sljedeću godinu teži oko 32, 5 milijuna kuna što je osam milijuna više u odnosu na tekući. Za socijalnu politiku i društvene djelatnosti zadužena je donačelnica Bruna Dadić koja ponosno ističe podatak o dobroj demografskoj slici Okruga. 

-Iako smo ih izgradili, ni škola ni vrtić nisu naši. Imamo više od 200 djece, što nije zanemariv broj, a uz to zadovoljamo i sve tehničke i administrativne uvjete za samostalno djelovanje. Već smo odmakli u pregovorima oko odvajanja od trogirske škole tako da vjerujem u pozitivan ishod ove priče. Ista je stvar i s vrtićem koji je sada smješten u skučenom prostoru. Ipak, stvari su se pokrenule i postupak pribavljanja dozvola za rušenje zgrade stare škole ušao je u samo završnicu, rekla nam je okruška donačelnica.

Kad se izgradi, bit će to najsuvemeniji eko dječji vrtić u našoj županiji, kaže Dadić ističući kako se iz općinskog proračuna financiraju i udžbenici za tamošnje omoškolce.

Još jedan od kapitalnih projekta u okruškoj strategiji novo je groblje koje će prostirati na 5000 metara četvornih, a imat će 360 grobna mjesta od kojih je gotovo polovica već rezervirana.

Od drugih projekta tu je i nautučki sektor, informatizacija Okruga, te rekonstrukcija javne rasvjete na obalnom pojasu od Rožca do Toča jer postojeća ne osigurava dovoljno svjetla ni na šetnici ni na prometnici. Riječ je o pametnoj (LED) rasvjeti, postavljenoj na stupovima višim od osam metara, koja će osiguravati dovoljno svjetla i na šetnici i na prometnici.

Sve pet, ali tko će to platiti? Općinska vlast kaže da turizam i graditeljstvo odlično pune okrušku blagajnu koja bilježi 30-postotni rast prihoda. Gotovo 90 000 ovogodišnjih dolazaka i više od 700 000 noćenja čini trećinu okruškog proračuna, a što se tiče ukupne zarade od turizma, procjenjuje se da ona premašuje iznos od 200 milijuna kuna.

I što reći na kraju balade? Ako strateški dokument razvoja okruške općine bude zaista onaj „plot“ za koji će se općinski načelnik držati „k’o pijan“, to malo mjesto na zapadnoj strani Čiova aktivirat će sve dosad zanemarene potencijale za novi turistički iskorak koji neće ići na štetu lokalnog stanovništva. Rok za sve gore nabrojene projekte je 2020. godina. To je ujedno i predizborna godina kad se polako svode računi za učinjeno i propušteno na temelju kojih će Okručani procijeniti kome dati svoj glas. Ako ništa, neka općinskoj vlasti bar to bude na pameti!

ZADNJE OBJAVE