37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAOkručani odlučili: Nek’ se škola zove“Okrug!”

Okručani odlučili: Nek’ se škola zove“Okrug!”

Dvije i pol godine od svečanog otvaranja nove školske zgrade u Okrugu Gornjem, taj najvrjedniji resurs općinske društvene infrastrukture administrativno će pripasti okruškoj općini. 

Iako je tamošnja škola već stekla uvjete za samostalan odgojno-obrazovni rad, tek sad je pokrenuta službena procedura za njeno odvajanje od matične ustanove u Trogiru čija će podružnica još zakratko biti.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban  potvrdio je u razgovoru za Trogirski portal da će županijska skupština, koja bi se o tom prijedlogu trebala izjasniti sljedeći tjedan, udovoljiti zahtjevu Okručana, a to znači dobivanje statusa samostalne osnovne škole.

Time će, svidjelo se Trogiranima ili ne, započeti  službena procedura  pravnog i administrativnog odvajanja od matične  Osnovne škole “Petar Berislavić”.

-Napokon smo i to dočekali. Imamo 236 učenika i 13 razrednih odjeljenja što nije zanemariv broj, a uz to zadovoljamo i sve tehničke uvjete za samostalno djelovanje. Imamo novu, suvremno opremljenu zgradu u koju smo uložili velik novac. Za razliku od drugih lokalnih sredina, demografski pokazatelji idu nam u prilog. Dugo smo na ovome radili, no tek sada je došlo na višu razinu, i to zahvaljujući županu Bobanu i županijskom pročelniku za društvene djelatnosti Tomislavu Đonliću, rekla nam je općinska donačelnica Bruna Dadić.

Da postoje svi uvjeti za dobivanja statusa osnovne škole i samostalno provođenje odgojno -obrazovne djelatnosti župan se uvjerio iz prve ruke. Obećao je ubrzati stvar, to je i učinio pa je priča, dotad temeljena na pustim željama i obećanjima, napokon ušla u službenu proceduru.

Dadić kaže i da su ih županijske službe obavijestile da su svi potrebni dokumenti, pribavljeni i spremni za Skupštinu, koja bi trebala potvrditi  prijedlog o proširenoj mreži škola, čiji bi sastavni dio postala i ona u Okrugu.

-Naš cilj je postati prepoznatljiv u sklopu mreže škola čiji ćemo dio biti nakon što se procedura okonča u resornom ministarstvu. Bez daljnjega, ovo je prvi, ali najveći korak prema dobivanju statusa samostalne osnovne škole, ističe zamjenica općinskog načelnika.

A kako će se škola zvati? Ni po ovom ni onom zalužniku, nego po svima. 

Zvat će se “Okrug” jer:  to je ime koje ujedinjuje i pod čijom je kapom 5000 ljudi, a kao drugo, možda i važnije od prvog, na tom se imenu sigurno neće lomiti politička koplja kao što bi se lomila da je riječ o konkretnoj osobi. 

Tko zna, možda će se novi dječji vrtić zvati po nekom lokalnom zaslužniku jer se ambicije Okručana ne zaustavljaju samo na osnovnoj školi. Ista je stvar i s dječjim vrtićem koji je sada smješten u skučenom prostoru, ali koji će, jednom kad se izgradi, biti najsuvremniji eko dječji vrtić u našoj županiji. Već je završen i postupak pribavljanja dozvola za rušenje zgrade stare škole koje će početi nakon sezone, rekla je Dadić, dodajući kako se razmišlja o tome da usluge vrtića budu besplatne ili uz minimalnu cijenu.

 

 

ZADNJE OBJAVE