13 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROdržana javna prezentacija projekta „Garagninov vrtal – Europski park svih Trogirana“

Održana javna prezentacija projekta „Garagninov vrtal – Europski park svih Trogirana“

Odlučili smo se krenuti u ozbiljan projekt s vrhunskim stručnjacima. Ovo zaista nije samo ‘šišanje trave’ niti površno ušminkavanje. Osmišljen je park kakav ne postoji u dalmatinskim gradovima, istaknuo je gradonačelnik Bilić

Trogirska gradska vijećnica bila je pretijesna za sve zainteresirane građane na javnoj prezentaciji projekta – „Garagninov vrtal – europski park svih Trogirana“. Prošlog je tjedna nakon više od godinu i pol dana intenzivnog rada na na izradi obuhvatne i složene studijske i projektne dokumentacije javnosti prikazan projekt povijesno-krajobrazno-arhitektonske obnove i interpretacije Parka Garagnin-Fanfogna, koji uključuje obnovu i uređenje južne gospodarske građevine barchesse, središnjeg elegantnog casinetta, oranžerije, vrtlareve kuće na sjeveru vrta, ogradnog zida oko Parka, hortikulturne baštine uključujući staze i putove u Parku kao i konzervaciju i restauraciju arheoloških artefakata, interpretaciju izvornog sustava navodnjavanja (sačuvani bunari) te izradu likovnog i komunikacijskog identiteta Parka i izvedbenog projekta cjelokupne pokretne i nepokretne vrtne opreme. 

Jedan dio velikog tima u sastavu: Ivo Andrić, Hrvoje Bratulović, Ante Budimir Bekan, Mia Erak, Damir Gamulin, Vesna Hrga Matić, Anita Trojanović i Antun Sevšek održao je iscrpno predstavljanje i pojašnjenje projekta obnove parka. Predstavljena studijska i projektna dokumentacija sufinancirana je najvećim dijelom europskim sredstvima u okviru Projekta „Garagninov vrtal – Europski park svih Trogirana“, prijavljenog od strane JU „More i krš“ kao Prijavitelja, a u suradnji s Gradom Trogirom kao Partnerom, na Javni poziv „Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“ – Grupa aktivnosti A – 6c.1.1. Temeljem Odluke o financiranju Projekta, u listopadu 2017. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, pri čemu je od ukupne vrijednosti  Projekta u visini od 1.592.075,00 kuna, iznos od 1.273.660,00 kn financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i Kohezija za razdoblje 2014.-2020, dok obzirom na aktivnosti koje u okviru Projekta provodi Prijavitelj odnosno Partner, JU „More i krš“ sudjeluje u provedbi projekta s vlastitim sredstvima u iznosu od 138.650,00 kn, a Grad Trogir s vlastitim učešćem u visini od 179.765,00 kn.Po potpisu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, za izradu cjelokupne studijske i projektne dokumentacije za revitalizaciju Parka Garagnin-Fanfogna, zaštićenog kao kulturno i prirodno dobro, JU More i krš kao Prijavitelj i Grad Trogir kao Partner, svatko u okviru svojih ugovorom definiranih obveza, proveli su ugovaranje kompletne projektno-tehničke i studijske dokumentacije.

– Odlučili smo se krenuti u ozbiljan projekt s vrhunskim stručnjacima. Ovo zaista nije samo ‘šišanje trave’ niti površno ušminkavanje. Osmišljen je park kakav ne postoji u dalmatinskim gradovima. Ovako veliki projekti ne događaju se preko noći jer traže iscrpnu dokumentaciju i financiranje, a prema parku se ponašamo kao da se radi o UNESCO-vom spomeniku. Prevrijedan je ovo potencijal i zato ne smijemo preskočiti nijedan korak te radimo sve da dobijemo EU sredstva i za realizaciju obnove – rekao je uvodno gradonačelnik Ante Bilić.  

Na prezentaciji je prikazan veći dio dokumentacije koja je izrađena kroz ovaj Projekt uz moderiranje dr.sc. Ane Šverko, koja je uz predstavnike JU More i Krš i Grada Trogira, bila jedna od inicijatorica ovog Projekta, i koja se pridružila imenovanom projektnom timu za predmetni Projekt na samom početku procesa prijave za dobivanje bespovratnih sredstava za revitalizaciju 1.3 ha zelene oaze na ulazu u Trogir. Voditeljem Projekta u ime Prijavitelja Projekta, JU More i krš, imenovana je Jelena Kurtović, kojoj je tadašnji ravnatelj JU, Ivan Gabelica povjerio ovaj složeni zadatak.

– Cjelokupna dokumentacija koja je izrađena izvedena je u skladu s najvišim svjetskim standardima i na ponos je kako njezinim autorima, tako i Trogiranima, koji su kako kroz institucije, tako i kroz radionice građana sudjelovali aktivno u ovom projektu. Izvanredno krajobrazno rješenje vraća u park 135 biljnih vrsta koje su odabrane s izvorne liste biljnog fonda Parka iz 1829. godine, sačuvane u arhivskoj građi obitelji Garagnin – istaknuli su autori projekta. 

Park Garagnin-Fanfogna, danas zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture, klasicistički je agrobotanički park koji je na prijelazu s XVIII. na XIX. stoljeće ustanovio trogirski plemić i fiziokrat Ivan Luka (Gianluca) Garagnin. Park Garagnin-Fanfogna prvi je takav privatan vrt u Hrvatskoj, a nalazi se na kopnenoj strani Trogira, na predjelu Travarica, preko puta mosta koji otok Čiovo spaja s kopnom. S druge strane mosta danas se nalazi Muzej grada Trogira, nekada raskošna obiteljska palača obitelji Garagnin-Fanfogna, također obuhvaćena ovim projektom. Parku iznimnu važnost daje njegova parkovna arhitektura, koju je najvećim dijelom projektirao vodeći venecijanski arhitekt i najznačajniji predstavnik klasicizma – Giannantonio Selva (1751. – 1819.) koji je za Napoleonove vlasti bio nositelj generalnog plana Venecije. 

Kako bi se klasicistički agrarni Park Garagnin-Fanfogna što bolje turistički valorizirao i stavio u turističku funkciju, u suradnji i savjetovanju sa stručnom skupinom kroz marketing plan napravljeno je istraživanje primjera dobre prakse europskih parkova koji razvijaju razne oblike vrtnog turizma. Promatrani primjeri europskih parkova i vrtova omogućit će integraciju vlastitog iskustva stručne skupine s iskustvima odabranih primjera dobre prakse parkova kompatibilnih s resursima Parka Garagnin-Fanfogna, koji imaju značajno naglašen kulturni, umjetnički, edukativni, zabavni, proizvodni i znanstveni karakter. 

– Naredni je korak prijava za realizaciju ovog izvanrednog projekta. Radi se novom projektu te nakon izrade dokumentacije slijedi projekt obnove i revitalizacije. U više od pola stoljeća zaštite, park je zahvaljujući JU More i krš, Gradu Trogiru i izvrsnom timu autora napokon dobio vrhunsku dokumentaciju i od obnove ga dijeli prijava projekta obnove i revitalizacije, na neki od natječaja za projekte sufinancirane europskim sredstvima, koji se očekuje u narednom periodu. U iščekivanju integralne obnove potrebno je pak od strane svih mjerodavnih institucija osigurati održavanje vrta. Radi toga uskoro se planira javno predstavljanje plana upravljanja i budućih koraka, kako bi se ovaj dugogodišnji san Trogirana i ostvario – rečeno je na prezentaciji. 

{gallery}garagnin3{/gallery}

ZADNJE OBJAVE