10 C
Trogir
Četvrtak, 15 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAOdržana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira

Održana 9. sjednica Gradskog vijeća Grada Trogira

U srijedu je održana deveta sjednica Gradskog vijeća grada Trogira. S obzirom da je početak turističke sezone pred vratima, a da se na niz lokacija u gradu odvijaju radovi, vijećnici su na aktualnom satu pokazali poseban interes oko njihovog završetka, pogotovo radova na rekonstrukciji ceste na istočnom ulazu u grad na kojoj se već duže vrijeme vozi usporeno.

-Upravo danas je počelo asfaltiranje te dionice koja će možda i do kraja dana biti gotova. Što se tiče drugih radova, mogu se složiti s vama da predugo traju, primjerice onaj na Putu Mulina gdje HEP radi prekop. Upravo zato postrožili smo uvjete i uvjetovali drugim tvrtkama kraće rokove radova kako bi se oni što prije završili na korist stanovnika Trogira. Planiramo ubuduće postrožiti i uvjete za izvođenje radova na cestama – rekao je gradonačelnik Ante Bilić i dodao kako će se na šetnici Brigi – Lokvice postaviti rampa i kako na nju moći ući samo interventna vozila gradske sportske udruge.

Osim toga, vozila bez dozvole uskoro neće moći prolaziti ni kroz tri kritične ulice na otoku Čiovu – Put sv. Ante, Gundulićeva i Put Balana kroz koje ljeti zbog zagušenja prometom ne bi mogla doći vozila vatrogasaca ili hitne pomoći.

– Do početka turističke sezone tamo će se postaviti nadzorne kamere. Za to nam treba odobrenje MUP-a s obzirom da se bez njega ne može postavljati video nadzor na javne površine. Slažem se s vašim stavovima i podržavam inicijativu – istaknuo je gradonačelnik.

Vijećnici su izrazili brigu oko radova betoniranja poda u Kuli Kamerlengo koji se trenutno odvijaju, a gradonačelnik ih je izvijestio kako se sve radi uz suglasnost konzervatora i kako je ova sanacija samo privremeno rješenje za potrebe održavanja manifestacija u sklopu Trogirskog ljeta jer trenutno stanje poda ne dozvoljava niti normalno postavljanje stolaca

Ljepši izgled uskoro će imati i trg kod ribarnice. Javna prezentacija projekta održat će se 5. travnja, nakon čega slijedi javna nabava, a potom i realizacija projekta po završetku sezone. Do kraja godine radit će se i u Planome. Naime, drugo od četiri najavljena dječja igrališta bit će realizirano tamo, a otvaranje je planirano 29. srpnja, na blagdan sv. Marte koji je ujedno i dan MO Plano.

Drvenik Veli i Mali uskoro pak mogu očekivati asfaltiranje nerazvrstanih cesta u dužini od 500-tinjak metara, a kroz par mjeseci trebali bi biti napravljeni heliodromi.

Stanje s trogirskim brodogradilištem točka je koja muči širu trogirsku javnost. Gradonačelnik Bilić također je izrazio zabrinutost.

– Tražili smo da se na ovoj sjednici pojavi i direktor Brodotrogira, gospodin Končar, no bio je spriječen. Zato ćemo 6. travnja održati tematsku sjednicu na kojoj očekujemo da nam iznese svoje planove i viđenja te da se pokušamo dogovoriti što i kako dalje. Trećina gradskog proračuna puni se otamo i nagli rezovi bili bi štetni i za grad i za radnike. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se brodogradnja održi, ali činjenica je da je teško utjecati na tržište privatnog kapitala – rekao je gradonačelnik.

Sve točke dnevnog reda usvojene su jednoglasno pa tako i ona o smanjenju komunalnog doprinosa, Planu gospodarenja otpadom i Prijedlogu Odluke o zahtjevu za ustanovljenje Općinskog suda u Trogiru.

– Ako je Trogir imao sud u vrijeme Austro-ugarske, ne vidim zašto ga sad ne bi imao. Ne vidim ni koja bi se to ušteda ostvarila da se sud ukine. Nedopustivo je da Trogirani moraju po potvrdu o nekažnjavanju putovati u Split. Svi pričaju o decentralizaciji, a onda se pokušava ukinuti sud. Bilo bi to nazadovanje i smanjivanje funkcija grada. Zajedno s okolnim općinama koje su nam dale podršku u ovoj inicijativi, borit ćemo se za ostanak suda i da Trogir ne postane provincija nego ostane sjedište ove mikroregije – istaknuo je gradonačelnik.

 

ZADNJE OBJAVE