21 C
Trogir
Subota, 23 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRODISEJA JAVNIM PRIJEVOZOM: Od Trogira do suda na Dračevcu i natrag gotovo...

ODISEJA JAVNIM PRIJEVOZOM: Od Trogira do suda na Dračevcu i natrag gotovo 6 sati! Ante Bilić: gospodo u Saboru, ne vraćajte nas u srednji vijek!

Možda se udaljenost od Trogira i Dračevca na karti čini samo par centimetara, no u stvarnosti je to praktički pola dana za izvaditi najobičniji dokument. To je nedopustivo!, poručuje trogirski gradonačelnik

Najava da se izmjenama Zakona o područjima i sjedištima sudova ukida stalna sudska služba u Trogiru, u gradu koji ima neprekinutu sudsku tradiciju od srednjeg vijeka, izazvala je glasno negodovanje među Trogirkama i Trogiranima. Takvoj odluci posljednjih mjeseci najglasnije su se protivili gradonačelnik Ante Bilić i uvaženi Trogiranin, prof. dr. Ivo Babić, neprestanim apelima na Sabor i ukazivanjem da će se na taj način grad marginalizirati i da će postati provincija.

Gradonačelnik Bilić otišao je korak dalje i kako bi predstavnicima vlasti najzornije objasnio što bi za stanovnike Trogira značilo prebacivanje suda na splitski Općinski sud na Dračevcu. Imajući na umu da nemaju svi osobni automobile, sam se gradskim prijevozom uputio iz Trogira na Dračevac. Njegova ‘odiseja’ do tamo i natrag trajala je nevjerojatnih 5 sati i 40 minuta!

Izsvog doma krenuo je u 6:40 te sjeo u redovnu liniju 37 koja je s kolodvora u Trogiru kretala u 7 sati. Ljubazni vozač mu je s Prometovim uredom telefonski provjerio koliko treba čekati autobus 5a koji vodi prema Dračevcu. Međutim, umjesto najavljenih 20-ak minuta, na solinskoj Širini čekao je punih dva sata dok je u zgradi suda sve obavio za samo 20-ak minuta. Kada je izašao iz autobusa na trogirskom kolodvoru, sat je pokazivao 12:20.Autobusne karte ukupno su ga koštale 45 kuna. 

– Za izvaditi najobičniji dokument kao što je potvrda o nekažnjavanju trebalo mi je više od pola radnog dana. Ne možemo očekivati da sve generacije znaju i mogu koristiti sustav e-građanin niti se preko njega može napraviti sve zbog čega idemo na sud – rekao je gradonačelnik Bilić.

Ukidanjem suda, ukinuo bi se i zemljišnik zbog kojeg bi trebalo ići na sud u Split. 

– Ne želim ni pomišljati na to. Samo od Trogira do Dračevca i natrag išao sam točno 5 sati i 40 minuta. Našim starijim sugrađanima vjerojatno treba i više, a stanovnici Drvenika samo na trajektu moraju provesti dva sata. Susjedima iz Okruga, Segeta i Marine treba još dodatnih pola sata, a ako je u tijeku sezona tko zna koliko još vremena. Pa tko danas ima taj luksuz?! – pita gradonačelnik.

Ponavlja da Trogir jednostavno mora sačuvati sve funkcije grada i ostati administrativno središte ovog područja.

– Moguće je da nekome iz Zagreba udaljenost od Trogira do Dračevca na karti izgleda samo par centimetara. Međutim, u stvarnom životu to iznosi gotovo pola dana. Eto, sad ne možete reći da niste znali! – istaknuo je Bilić.

{youtube}–OlPuJNPUg&feature{/youtube}

 

ZADNJE OBJAVE