38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRObjavljena pravila ponašanja u ljekarnama za vrijeme koronavirusa

Objavljena pravila ponašanja u ljekarnama za vrijeme koronavirusa

Ured Hrvatske ljekarničke komore objavio je preporuke o odgovornom ponašanju pacijenata u ljekarnama za vrijeme epidemije koronavirusa, u kojima ih upućuju na održavanje razmaka od ljekarnika i osoba koje čekaju u redu, a uvedena su i ograničenja u izdavanju proizvoda po pacijentu.


Na plakatima zalijepljenima na ulazima u ljekarne pacijente se moli da u ljekarnu ne ulaze ako su unutar prethodnih 14 dana bili u inozemstvu, kontaktu s oboljelima od koronavirusa ili s osobama u samoizolaciji. 

Pacijenti s respiratornim simptomima neka se jave svojem liječniku

Isto vrijedi i za pacijente koji imaju simptome respiratorne bolesti poput kašlja, kihanja, grlobolje, povišene tjelesne temperature ili kratkog daha. Takvi se pacijenti trebaju telefonom javiti svom nadležnom liječniku ili nazvati 112.

Ulaz u ljekarnu se odvija prema redoslijedu, tako da se unutar ljekarne ne stvara red i gužva. Na jednom radnom mjestu poslužuje jedna osoba, a nakon što se oslobodi jedno radno mjesto, u ljekarnu ulazi sljedeća osoba. 

U redu izvan ljekarne treba održavati razmak od barem jednog metra, a kod razgovora s djelatnicima ljekarne nužan je razmak od 1,5 metara.

Pacijenti prilikom kupnje dezinficijensa, maski i lijekova trebaju imati na umu da je njihova prodaja ograničena, a preporučuje se i da koriste kartični oblik plaćanja. 

Ako osoba kašlje i kiše, treba prekriti usta i nos laktom ili papirnatom maramicom, poslije je odbaciti u koš za otpad s poklopcem izvan ljekarne te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba.

Maksimalno dva pakiranja proizvoda za dezinfekciju kože, površina i prostora

Kako bi spriječili trenutnu nedostupnost lijekova i drugih proizvoda koje pacijenti pojačanim intenzitetom kupuju u ljekarnama, Komora je pripremila ograničenja u izdavanju za jednog pacijenta.

Ljekarnici mogu izdati maksimalno dva pakiranja dezinficijensa, antiseptika, alkohola, gela za dezinfekciju ruku i drugih proizvoda za dezinfekciju kože, površina i prostora; jedno pakiranje rukavica, maski i sličnog asortimana; dvije kutije bezreceptnog lijeka te maksimalnu količinu lijeka koji ide na recept za terapiju za mjesec dana.

“Danas u Hrvatskoj imamo dovoljne količine maski i dezinficijensa, no one nisu dostupne u bolnicama, domovima zdravlja i ljekarnama, već su u domovima neodgovornih ljudi koji su stvarali pretjerane zalihe. Na nama je odgovornost da se slična situacija ne dogodi i s lijekovima”, stoji u priopćenju. 

Radno vrijeme ljekarni za sada ostaje isto

Unatoč ograničenjima koja su postavili županijski stožeri za civilnu zaštitu za radno vrijeme za određene djelatnosti, radno vrijeme ljekarni ostaje isto kao i prije epidemije. 

Komora je izdala i prijedlog mjera za poslodavce u ljekarničkoj djelatnosti u kojima se preporučuje kontinuirano provjetravanje radnih prostora, minimalno tri puta dnevno dezinficiranje dodirne površine i uklanjanje časopisa i letaka iz prostora. 

Trebaju ugraditi mobilne pleksiglas ili slične pregrade kako bi ljekarnički tim zaštitili od kapljičnog prijenosa virusne bolesti.

Također trebaju omogućiti djelatnicima što češću izmjenu radne odjeće i organizirati rad tako da je u istoj smjeni uvijek isti ljekarnički tim kako bi se preveniralo prenošenje bolesti na cijeli tim ljekarne.

Izvor: Index.hr

ZADNJE OBJAVE