30 C
Trogir
Srijeda, 9 kolovoza, 2023
NaslovnicaKULTURAObitelj Nakir: čuvari ključeva Gospe od Prizidnice

Obitelj Nakir: čuvari ključeva Gospe od Prizidnice

Na južnoj strani otoka Čiova, u Prizidnicama, među strmim stijenama iznad samog mora, prije gotovo pet stoljeća podignuta je crkva Gospe od Prizidnice. Odgovor na pitanje tko su čuvari ovog svetišta pružit će izložba “Čuvari iz sjene” u atriju Muzeja grada Trogira autorice muzejske pedagoginje Goranke Tomaš koja se otvara 3. rujna 2019. u 19:00 sati.

To je bio povod razgovora s Gorankom Tomaš.

Kako ste došli na ideju da pripremite ovu izložbu? 

„To sve nastane spontano i neplanski, stjecajem okolnosti znam da postoje čuvari, obitelj Nakir. Jedna njihova loza brine o Gospi od Prizidnice i ta mi se priča jako svidjela. Počela sam malo istraživati, pitala ih da li bi bili voljni da napravimo izložbu o njima, o tim malim ali važnim ljudima. Prvo su bili skeptični, no ostvarila se suradnja. Bilo je jako mukotrpno, uvijek kažem da je s ljudima najteže raditi, ali s druge strane to su uvijek najljepše izložbe.“

Što ste sve prikupili?

„Oni su posudili određene predmete misnice, kanonske tablice, relikvijar, razne zavjetne darove. Ustupili su i svoje fotografije na kojima se vidi sve ono što su radili. Znači od 19. stoljeća obitelj Nakir brine o tom svetištu koje je na poprilično nepristupačnom terenu, bilo je izloženo raznim vremenskim nepogodama, ali i lopovluku. Vjerojatno se i vi sjećate 80-ih godina, prostorije gdje su živjeli svećenici pustinjaci su bile u poprilično oronulom stanju, tako da su Slatinjani s obitelji Nakir sve to obnovili, kako su znali i umjeli, tražeći sponzore i novce za materijal.“

Koliko godina ima najstariji član obitelji Nakir?

„Najstariji član ima 90-ak godina, zove se Tomislav Nakir, inače je maketar, izrađuje razne brodove, upravo je on jako puno doprinio. Čak je napisao rukopisom tekst gdje je naveo sve što su oni radili. Nisam htjela ništa popravljati, stoga će taj njegov tekst biti objavljen u izvornom obliku u katalogu izložbe. Jedan od njihovih većih zahvata je uređenje dijela gdje su skale, oltar, kuće pustinjaka, krov itd. Nekada davno, dok nije bilo asfalta u Slatinama, sav materijal se prenosio preko ruku do svetišta, to pokazuje koliki je trud uložen. Pričali su mi da bi svećenici održali misu i nakon nje bi zamolili da svako ponese vreću žala, i mislim da je to zajedništvo bilo jako lijepo.”

Tko sada od nasljednika čuva ključeve svetišta?

“Kćerka od Tomislava Mirjana Nakir, njena obitelj sada ima ključeve, ali tu je i Snježana Nakir i teta Anđelka i Jadranka. Ima u obitelji Nakir dosta nasljednika koji bi trebali nastaviti tradiciju, jer je ona pokazatelj kako vjera može biti jako konstruktivna. Njihova briga o svetištu, bez ikakve naknade, mislim da je to stvarna i prava vjera.”

Do kada će izložba biti otvorena?

“Izložba ostaje otvorena do 16. rujna i apeliram da ju razgledate jer mislim da je ovo za Trogir bitna izložba. Nekad se hodočastilo od Trogira, išlo se na noge do Gospe od Prizidnice, znalo se i prespavati, sličan đir kao i s Gospom Sinjskom. Nisu povijest samo građevine, samo neki dokumenti, pisana riječ, već i ovakve stvari. Recimo, nekad se vodio svećenik iz Splita brodom do Popovog porta u Slatine, onda bi ga neki član obitelji Nakir vodio s magarcem, ugotom ili konjem do Gospe od Prizidnic, a to je za današnjeg čovjeka nezamislivo.”

Izložbu razgledajte do 16. rujna 2019. od ponedjeljka do subote ujutro 10:00 – 13:00 te poslijepodne od 17:00 – 20:00 sati. Izložbu i tisak kataloga omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Trogir i Muzej grada Trogira.

 

ZADNJE OBJAVE