18 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRObilježen Dan državnosti

Obilježen Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti, 28. obljetnicu od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Ovaj veliki dan za Republiku Hrvatsku u Trogiru je obilježen svetom misom u trogirskoj prvostolnici koju je predvodio don Vinko Sanader te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju i kapelici sv. Sebastijana. 

Gradonačelnik Ante Bilić, njegovi suradnici i predstavnici parlamentarnih stranaka, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskom ratu, položili su vijence i zapalili svijeće na Gradskom groblju ispred zavjetnog križa.

Nakon molitve odrješenja za sve poginule u Domovinskom ratu, koju su predmolili don Vinko Sanader i don Dražen Balić, zapaljene su svijeće i položeni vijenci u memorijalnoj kapelici sv. Sebastijana na središnjem gradskom trgu gdje je spomen-ploča s imenima poginulih branitelja s područja bivše trogirske općine.

Svim građankama i građanima Trogira gradonačelnik Ante Bilić uputio je iskrene čestitke: „Drage Trogirke, dragi Trogirani, na današnji dan prije 28 godina hrvatski Sabor donio je povijesnu odluku o proglašenju samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske kojom se ostvario stoljetni san našeg naroda o neovisnosti. S posebnom zahvalnošću i poštovanjem prisjećamo se hrvatskih branitelja i svih onih koji su za našu slobodu položili svoje živote. Na svima nama je da tu neprocjenjivu vrijednost koju su nam ostavili zajednički čuvamo i radimo za bolje sutra nas i naše djece. U svoje osobno i u ime gradske uprave, čestitam vam Dan državnosti!“.

Foto: Grad Trogir (Željko Agnić)

{gallery}dandrzavnosti019{/gallery}

ZADNJE OBJAVE