25 C
Trogir
Petak, 12 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan antifašističke borbe

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen Dan antifašističke borbe

Povodom  Dana antifašističke borbe koji se obilježava  22. lipnja gradonačelnik Ante Bilić je sa zamjenicima Ružom Kovačević Bilić i Viktorom Novakom te predstavnicima Gradskog odbora SDP-a, HNS-a i Udruge antifašista , u četvrtak položio vijence i zapalio svijeće na spomen kosturnici na Gradskom groblju te na spomen ploči kod sjevernih gradskih vrata.

U ime Udruge antifašista prisutnima se  obratio predsjednik udruge Drago Mindoljević , a potom   su  položeni vijenci na spomen pločama u MO Plano, Žedno, Arbanija te Drvenik Veliki i Drvenik Mali.

Podsjetimo, Dan antifašističke borbe slavi se kao državni praznik u Republici Hrvatskoj od 1991. godine. Spomen je to na dan 22. lipnja 1941. godine kada je osnovan Prvi sisački partizanski odred u okupiranoj Jugoslaviji, u šumi Brezovica pokraj Siska. Grupa sisačkih članova Komunističke partije Jugoslavije i skojevaca sastala se u obližnjoj šumi Brezovici gdje je formirala Prvi sisački partizanski odred. U odredu je bilo 77 partizana, a na isti dan kad je odred osnovan, Njemačka je pod Hitlerovom palicom napala Sovjetski savez.

Foto:IRM

{gallery}antifasisti5{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE