26 C
Trogir
NaslovnicaKULTURANovinarima predstavljena deveta „Opera Selecta“

Novinarima predstavljena deveta „Opera Selecta“

Uoči 9. izdanja „Opere Selecte“ u petak je u Atriju Kneževog dvora održana konferencija za medije. 

Na istoj su sudjelovali  izvođači – sopranistica Ekaterina Scherbachenko, pijanist Iakov Katsnelson te hrvatski dramski prvak Joško Ševo. 

O važnosti ove manifestacije govorili su predstavnici organizacijskog odbora Natalija Vukelić, Olga Cinkoburova, Vinko Buble i Petar Žuljević, a u ime Grada Trogira predstavnicima medija obratili su se gradonačelnik Ante Bilić te zamjenici Ruža Kovačević Bilić i Viktor Novak.

Naime, Kula Kamerlengo i ove će godine biti kulisajednom od najprestižnijih scenskih događaja na Jadranuovog ljeta. Deveto izdanje „Opere Selecte“ u subotu, 29. srpnja u 21 sat u Trogir dovodijednu od najboljih lirskih sopranistica svoje generacije, Ruskinju Ekaterinu Scherbachenko. Bit će joj to premijerni nastup u Hrvatskoj, a u dosadašnjoj karijeri nastupala je u najpoznatijim svjetskim opernim kućama, poput njujorškog Metropolitana, milanske La Scale, londonske Royal Opera House, pekinškog Narodnog kazališta, Opere u Monte Carlu…

„Na poziv i preporuku svojih prijatelja iz organizacije Opere Selecte prvi put sam u Hrvatskoj i Trogiru. Oduševljena sam organizacijom ovog događaja i sretna što sam dio ove priče“, rekla je Scherbachenko uoči dolaska u Trogir. 

U prekrasnom ambijentu 600 godina stare utvrde, Ekaterina Scherbachenko na gala koncertu otpjevat će neke od najljepših opernih arijaW. A. Mozarta, P. Macagnija, S. Rahmanjinova i A. Dvořáka, uz glasovirsku pratnju Iakova Katsnelsona, a sve će kroz stihove publici približiti prvak hrvatskog glumišta Joško Ševo.

Scherbachenkoje stalna članica Boljšoj Teatra u kojem je igrala uloge u najslavnijim svjetskim operama poput Turandota, Carmen, La bohèmea,Rata i mira, Don Giovannija, Jevgenija Onjegina… Za prvu samostalnu ulogu, onu Iolante u istoimenoj operi Petra Iliča Čajkovskog, 2015. godine osvojila je nagradu „Maria Callas“, a 2009. prema izboru BBC-a dodijeljena joj je nagrada „Singer of the World“, za najtalentiraniju mladu opernu pjevačicu na svijetu.

Ulaznice za njen premijerni nastup u Hrvatskoj mogu se kupiti uuredu TZ-a Grada Trogira te u Kuli Kamerlengo na dan koncerta. 

foto:IRM 

{gallery}selecta9{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE