18 C
Trogir
Četvrtak, 21 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRNove mjere Grada Trogira: smanjenjem plaća u Gradskoj upravi, Holdingu i TZ-u...

Nove mjere Grada Trogira: smanjenjem plaća u Gradskoj upravi, Holdingu i TZ-u do uštede od 7,5 milijuna kuna

Potrebna nam je solidarnost i zajedništvo na svim razinama, a već danas moramo gledati kako sutra ponovno pokrenuti gospodarstvo i život u našem gradu


Grad Trogir nastavlja s donošenjem mjera za ublažavanje posljedica epidemije virusa COVID-19. U petak ujutro održan je sastanak gradonačelnika Ante Bilića, predsjednika Gradskog vijeća Ante Piteše, predsjednice kluba zastupnika SDP-a Nives Karanušić i predsjednika kluba zastupnika HDZ-a Marka Hrste. Sve odluke donesene su konsenzusom.

-Zahvalio bih svima, a prije svega i predstavniku oporbe na konstruktivnom i vrlo korektnom ponašanju. Pokazali smo zrelost i suradnju kad je ovo zlo u pitanju i to me ohrabruje. Vremena su takva da svi moramo dati svoj obol da se kriza koja je u tijeku i za koju nažalost nitko ne zna koliko će trajati, zajednički prebrodi. Potrebna nam je solidarnost i zajedništvo na svim razinama. Vjerujem da smo to pokazali novim paketom mjera koje su „teške“ nekih 7,5 milijuna kuna i koje možemo održati. Život građana i funkcioniranje grada ne završavaju u srpnju, moramo već danas misliti kako ponovno sve pokrenuti  – poručio je gradonačelnik Ante Bilić te dodao:

-Pratit ćemo što se događa i ovisno o razvoju situacije, donijeti i dodatne mjere. Dogovaramo način i postotak umanjenja komunalne naknade s obrtnicima. 

Nove mjere su:

-U cilju smanjenja troškova i očuvanja likvidnosti proračuna te solidariziranja s aktualnom situacijom u cijelom društvu, smanjuju se plaće u Gradskoj upravi, u svim gradskim ustanovama, u Turističkoj zajednici i komunalnoj tvrtki Trogir Holding za 10%, a direktoru TH i rukovodećem kadru u TH te Gradonačelniku i zamjenicima za 15%.

-Smanjit će se vijećničke naknade i naknade za nadzorne odbore za 50%.

-Za upravna vijeća -50%.

-Obustavlja se plaćanje spomeničke rente. (odlukom Ministarstva kulture)

-Povećavaju se socijalni transferi u vidu jednokratnih pomoći.

-Suspendira se financiranje svih manifestacija.

Do sada su donesene sljedeće mjere za ublažavanje aktualne krize:

-Oslobađanje plaćanja vrtića za vrijeme dok traje kriza.

-Odgoda svih investicija koje nisu započete do daljnjeg.

-Obustava svih narudžbi koje nisu hitne naravi i nužne za funkcioniranje Grada. Za sve narudžbe potrebno dobiti suglasnost gradonačelnika.

-Isplate udrugama do daljnjega su svedene na minimum, osim TOMS-u i Crvenom križu.

-Ugostiteljski objekti i poslovni prostori koji budu zatvoreni zbog odluka Stožera CZ za period dok su zatvoreni oslobodit će se obaveze plaćanja zakupa prostora u gradskom vlasništvu i plaćanja zakupa štekata/terasa.

-Izdana je obavijest svim gradskim ustanovama da zaustave preuzimanje novih obaveza.

-Nastavljaju se samo investicije koje su sufinancirane iz EU ili one kod kojih bi zatvaranje i konzerviranje gradilišta bilo skuplje od dovršetka.

-Organizacija rada gradske uprave i gradskih firmi na način da dolazi do što manjeg socijalnog kontakta, te nabavka zaštitne opreme za sve tvrtke i ustanove u vlasništvu Grada.

-Uvedene su dodatne mjere pranja grada, pogotovo frekventnih mjesta.

-Ukinuta je naknada za topli obrok te Uskrsnice i regres za Gradsku upravu i sve gradske ustanove, a iznos doniran Crvenom Križu (30.000 kn).

ZADNJE OBJAVE