32 C
Trogir
Srijeda, 29 lipnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRNOVA UPRAVA KREIRALA I NOVI IDENTITET KUD-A "KVADRILJA"

NOVA UPRAVA KREIRALA I NOVI IDENTITET KUD-A “KVADRILJA”

Članovi KUD-a “Kvadrilja” iz Trogira još uvijek slažu dojmove s nedavno po prvi put održane manifestacije pod nazivom “Dan o’ Kvadrilje” koja bi u Radovanovu gradu trebala postati tradicionalnim festivalom folklora. Ideja o tom danu ističe predsjednik Društva Jerko Jakšić sazrijeva već dugo te je u njoj sazdana esenca njegovog postojanja.

  • Proteklih godina i pored nastojanja nismo bili u mogućnosti realizirati ovu briljantnu ideju, poglavito radi epidemije, a budimo iskreni, nismo ni organizacijski bili spremni za tako nešto. Od trenutka konsolidacije nove Uprave stvorili smo tim koji nosi Društvo u ovom trenutku i s jasnim ciljem  omogućili  da KUD “Kvadrilja” nastavi život, vrati nekadašnje pozicije, ali pod novim-današnjim okolnostima. To je podrazumijevalo marketinški pristup promociji i samom životu Društva, odnosno osigurati stabilno financiranje. Pored sredstava Grada Trogira, eventualno države i Županije, bili smo svjesni da se moramo okrenuti i vlastitim izvorima financiranja. Ti izvori su prepoznati u sponzorstvu, pokroviteljstvu i dakako financijama koje su plod našeg tržišnog rada. U tim okolnostima nekako je i ostvarena naša ideja o organizaciji spomenute manifestacija koja je u javnosti prihvaćena izuzetno dobro što nam je vjetar u leđa, sa zadovoljstvom će Jakšić.

Kao nekadašnji plesač koji je pratio razvoj Društva od njegovih početaka, uzletnih dana, pa čak i razdoblja povremenih kriza, svjestan koliko je ono doprinijelo bogatoj kulturnoj povijesti Trogira zbog čega je na popisu UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine odlučio je stati na čelo ekipe  koja treba  obraniti tu titulu.

  • Prvi su koraci napravljeni. Kreiran je novi identitet Društva. Svi smo svjesni da bez prepoznatljivosti nema napretka. Bez medija nema promocije, a bez promocije nema financijske konsolidacije. Stoga smo prionuli poslu i mukotrpno, mjesecima kreirali novi logo, koji je sada pred nama. Na njemu smo kreirali memorabiliju kojom promoviramo ne samo Društvo već i grad. Od vlastitih sredstava smo kreirali i lansirali web stranicu na adresi: kudkvadilja.hr, kojom želimo približiti naš rad svim zainteresiranima. No, promocija i marketing nije sve što smo postigli. Uz pomoć Ministarstva kulture nabavljene su nove mandoline i nošnje za orkestar, dok smo nabavu nove harmonike financirali iz našeg proračuna, kao i djelomično put u Vinkovce, pohvalio se čelnik “Kvadrilje”.

Općenito kao i u svemu financije su za sada ograničavajući faktor realizaciji brojnih ideja, ali upornost s kojom se nosi nova Uprava neće ih doznajemo spriječiti da ih i ostvare.

  • Nažalost, nedostatak sredstava nas je za sada onemogućio u realizaciji mnogih projekata, ali nećemo ih zaboraviti, čekaju bolje dane i to one u bliskoj budućnosti kako bi se realizirali. Ti su projekt na papiru svi manje više gotovi, spremni da ugledaju svjetlo dana, čekaju se financijske injekcije za njihovo ostvarenje. Kad govorim o financiranju moram dati kredite ovoj garnituri gradske vlasti, koja je prepoznala jednu poražavajuću činjenicu za mnoge u našem okruženju. U trenutku kad je ogroman broj KUD-ova prestao s radom i još gore, u trenutku kad su mnogi izbrisani iz registra  Udruga, mi smo imali tu sreću da je Grad shvatio da ulog u kulturu nije rashod, ni nepotrebno trošenje novca, već da je ulog u kulturu investicija u budućnost. To nam je zorno pokazala ovogodišnja proslava “Dana o’ Kvadrilje”, koja će sigurno prerasti u tradiciju oko koje će se u budućnosti isplesti mnogi događaji kulturološkog, ali i marketinškog predznaka, dodaje.

Ambicije nove Uprave su velike, ciljevi su postavljeni, ljestvica je podignuta, a kad se to zaokruži uz rad i složan tim koji će to provesti straha za napredak KUD-a “Kvadrilja” nema.

  • Nastavak financijske konsolidacije je imperativ. Još veći imperativ je privlačenje novih članova, ali i “reanimiranje” starijih koji bi se ponovo željeli uključiti u rad. Poseban naglasak stavili smo na rad s djecom, jer ona su budućnost Društva. Možda je prerano govoriti, ali nalazimo se u “embrionalnoj” fazi osnivanja ženske klape, koja će nadam se uskoro postati stvarnost. Isto tako organizacija seminara jedna je od važnih  naših aktivnosti u kojemu vidimo budućnost kako zbog napora u očuvanju kulturne baštine tako i u pozicioniranju Društva na godišnjoj karti seminara, savjetovanja i radionica u našem okruženju, zaključio je Jakšić.

GORDANA DRAGAN

Foto: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE