13 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Nova knjiga trogirske spisateljice: Sreća nije u materijalnim stvarima, nego u srcu...

Nova knjiga trogirske spisateljice: Sreća nije u materijalnim stvarima, nego u srcu svakog čovjeka

Upoznat ćemo se sa spisateljicom Andreom Debak i njezinim pričama, stihovima, slikovnicama!

Imamo nešto posebno za sve ljubitelje knjige, kako za one mlađe, tako i odrasle jer, priznajte, mnogi od nas se i danas rado vraćaju nekim dragim naslovima i likovima koji su im obilježili djetinjstvo.

Upoznat ćemo se s radom spisateljice Andree Debak koja je rođena u Splitu, odrastala u Trogiru gdje i danas živi s obitelji. Godinama je radila kao radijski spiker, a potom se usavršila u području medijskog menadžmenta. Piše za djecu i odrasle.

Zamolili smo je za razgovor u kojem nam je otkrila nešto više o svom radu te nas detaljnije upoznala sa svoje dvije knjige. Tu je bajkovita priča „Lota i kralj“ koju je ilustrirao Boris Kugler te slikovnica u stihovima „Kako je jabuka otkrila proljeće“ s ilustracijama Karin Tancel.

-Nemam određenu inspiraciju. Pitanje je samo što će me dotaknuti u određenom danu, netko ili nešto, možda nekakav događaj, knjiga, glazba, jednostavno se dogodi nešto što me ponuka da zapišem početnu ideju. O njoj razmišljam, idem u određenom smjeru i osluškujem. Nakon razrađene tematike dolazi glavni dio posla, istraživanje, čitanje stručne literature, informiranje, razgovori… Kad sam pisala slikovnicu „Kako je jabuka otkrila proljeće“ trebalo se informirati o Ličkom polju gdje je smještena radnja. Koja stabla tamo rastu, koja su zimzelena, listopadna, način na koji se stabla ponašaju. Sve treba posložiti i organizirati. „Kako je jabuka otkrila proljeće“ dobiva i nastavak, tako da će izaći još jedna knjiga ove godine, a radni naziv je „Kako je gospodin bumbar postao zubar“. Radi se o manjem ilustriranom romanu za djecu, kazala je Andrea.

-Bajka „Lota i kralj“ napisana je prije tri godine, ali je tek „friško“ izašla iz tiska. Izdavač je Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade. Najprije je izdavač dostavio knjigu Ministarstvu kulture kao književni projekt u svezi dobivanja novčanih potpora. Zahvalna sam urednici Silviji Šesto i predsjednici društva Snježani Babić Višnjić što su povjerovale u nju i prepoznale njen značaj. Veseli me što je već na policama Gradske knjižnice Trogir pa tko želi može je pročitati. Što se tiče njene radnje, pokušat ću biti kratka. Priča je to o kralju najvećeg kraljevstva na svijetu Petru u kojeg bijaše milostivo srce. Vrata njegova dvorca uvijek su bila otvorena svim ljudima i djeci. Zaljubivši se u kraljevnu Ivu, njegovo srce je postalo hladno. No jedna će ga „biljka“ poučiti da sreća nije u materijalnim stvarima, nego u srcu svakog čovjeka. Poruka ove bajke je da je sreća osobni izbor svakog čovjeka i ovisi o njemu samome, naglašava Andrea.

-Strah me najmlađih čitatelja jer djeca su iskrena. Odrasli budu u rukavicama, kod djece toga nema. Volim iskrena druženja u kojima smo svi prirodni, a djeca su jednostavno takva, zaključuje Andrea.

Poslušajte u cijelosti intervju Andree Debak za Gradski radio Trogir – voditeljica Ana Rožić

Piše: Ana Rožić

Foto: Gradska knjižnica Trogir

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....