24.1 C
Trogir
Utorak, 17 svibnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRNova automatska meteorološka postaja u Trogiru

Nova automatska meteorološka postaja u Trogiru

Meteorološki podaci u realnom vremenu dostupni potpuno besplatno!

Tako od sada svi mogu pratiti temperaturu zraka, vlažnost, tlak, brzinu i smjer vjetra, oborine i druge parametre na najvećoj mreži automatskih meteo postaja u zemlji, onoj na adresi www.pljusak.com

Bilo je to davne 2008. godine kada je Trogir prvi put u svojoj povijesti dobio automatsku meteorološku postaju čiji su podaci bili potpuno besplatni i dostupni javnosti. Postaju je postavio tadašnji Radio Trogir na zgradi u samom srcu Trogira, no postaja je radila samo dvije godine.

Od tada je Trogir ponovno bio najveći grad na našoj obali u kojem se uopće ne obavljaju kontinuirana meteorološka mjerenja, no od ponedjeljka se i to konačno promijenilo. Nakon pauze od deset godina, javnost ponovno može besplatno i u realnom vremenu pratiti meteorološke podatke.

Automatska meteorološka postaja postavljena je na krovu privatne kuće nasuprot Velikog mosta na Čiovu, a kroz koji dan s radom kreće i panoramska web kamera koja će slati sliku svakih 5 minuta.

Ovaj projekt je financirala Providenca charter Trogir. Postaju su instalirali Dino Čaljkušić i Mario Škrlj.

Tako od sada svi mogu pratiti temperaturu zraka, vlažnost, tlak, brzinu i smjer vjetra, oborine i druge parametre na najvećoj mreži automatskih meteo postaja u zemlji, onoj na adresi www.pljusak.com. Podacima s postaje direktno se pristupa s ovog LINKA.

Do kraja mjeseca na Pljusak.com se priključuju dvije nove moderne postaje, ona u Kaštel Gomilici (marina) i prva ikada na Kamenu na istoku Splita.

Piše: Rade Popadić; Foto: Dino Čaljkušić

ZADNJE OBJAVE