9 C
Trogir
Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022
NaslovnicaKULTURANoć muzeja 2017. u Muzeju grada Trogira

Noć muzeja 2017. u Muzeju grada Trogira

Bliži nam se posljednji petak u siječnju, a to može značiti samo jedno – bliži nam se Noć muzeja!

Dvanaestu Noć muzeja u Hrvatskoj obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Tim povodom Muzej grada Trogira ostvario je suradnju s Glazbenom školom Josipa Hatzea DO Trogir čiji će učenici svirati u prostorima Muzeja grada Trogira – i to u onima u kojima se do sada nije sviralo! Mladi će glazbenici zasvirati i na otvaranju zanimljive izložbe “Nek´ ti je zemlja laka?”, a zajedno ćemo se i zabaviti uz lutriju (za djecu!) i  tombolu (za odrasle). 

Program Noći muzeja 2017. u Muzeju grada Trogira

• 18:00 – 00:00  – slobodno razgledavanje stalnog postava Muzeja grada Trogira (uz stručno vodstvo zainteresiranim grupama posjetitelja)

• 18:30 – Muzej grada Trogira – galerija Cate Dujšin Ribar: Lutrija za djecu

Poklone je za najsretnije pripremila muzejska pedagoginja Goranka Tomaš.

• 19:00 – Muzej grada Trogira – knjižnica Garagnin – Fanfogna: Solo gitare u knjižnici Garagnin – Fanfogna 

Nastupaju Luka Ugrina i Duje Bonačić – Glazbena škola Josipa Hatzea DO Trogir

• 19:30 – Muzej grada Trogira – stalni postav – Salon: (Glazbeni) Salon Muzeja grada Trogira 

Nastupaju Ivan Piteša (klavir), Tania Baturina (klavir), Nina Zhang (violina), Laura Lučin (flauta) te duo Darija Boduljak (klavir) i Darija Pažanin (violončelo) – Glazbena škola Josipa Hatzea DO Trogir

• 20:00 – Muzej grada Trogira – izložbeni prostor – atrij: otvaranje izložbe Lujana Paraman: „Nek’  ti je zemlja laka?“  – spasilačko arheološko istraživanje rimskodobne nekropole u ulici Put Dragulina

Izložba „Nek’ ti je zemlja laka?“ – spasilačko arheološko istraživanje rimskodobnog groblja u ulici Put Dragulina prikaz je tijeka i preliminarnih rezultata arheološkog istraživanja manjeg segmenta trogirskog gradskog groblja iz rimskog razdoblja, koje je obavljeno u ulici Put Dragulina 25 u trogirskom Malom polju zahvaljujući intervenciji i angažmanu obitelji Bilić (Panto).

Naime, prilikom građevinskih radova na proširenju privatnog parkirališnog mjesta obiteljske kuće sa sjeveroistočne strane ulice Put Dragulina, na zemljištu u vlasništvu Ivana i Biserke Bilić (Panto) naišlo se na kamene urne. Izlaskom na teren utvrđeno je da se radi o ostatcima groblja iz vremena 1. stoljeća.

U dogovoru s nadležnim Konzervatorskim odjelom u Trogiru, djelatnice Muzeja grada Trogira Dobrila Kalebota i Lujana Paraman (ujedno i voditeljica istraživanja), uz pomoć kolega i volontera obavile su spasilačko arheološko istraživanje. U istraživanju koje je u ograničenim i vremenskim i financijskim uvjetima trajalo 20-ak dana, na površini od oko 30 m² istražen je ukupno 41 grob.

 U skladu s tadašnjim pogrebnim običajima, većina pokojnika je spaljena, a spaljene kosti pokojnika sahranjene su najčešće u keramičkoj, rjeđe u kamenoj urni. Tijela nedonoščeta i dojenčeta po tradiciji nisu spaljivana, već su sahranjivana u običnu zemljanu raku ili pohranjena u keramičkoj amfori. Preko 30% dokumentiranih grobova male djece ukazuje na dosta visoki stupanj mortaliteta nedonoščadi/dojenčadi.U grobovima je pronađeno 100-ak uporabnih predmeta – kamene i keramičke urne, keramičko posuđe i uljne svjetiljke, keramički i stakleni balzamariji (posudice za mirisna ulja), nakitni predmeti i toaletni pribor. Preliminarnom analizom materijala pronađeni grobovi su datirani u razdoblje od prve polovice 1. do sredine 2. stoljeća.

Na otvaranju će nastupiti učenici Glazbene škole Josipa Hatzea DO Trogir Luka Ugrina, Duje Bonačić, Marin Bonačić i Luka Štivić kao gitaristički duo, odnosno kvartet gitara.

Izložba će biti otvorena do 4. veljače 2017.! Svakako je posjetite radnim danima 09:00 – 12:00 i 17:30 – 19:30 te subotom 09:00 – 12:00.

• 21:00 – Muzej grada Trogira – galerija Cate Dujšin Ribar – Tombola

O održavanju tombole sve informacije moći ćete dobiti na ulazu u Muzej grada Trogira – od naših dragih volonterki iz Srednje škole Ivana Lucića, kao i oddjelatnica Muzeja grada Trogira. Tombolu vode Ivana Boras i Maja Maljković. 

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE