13 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRNajbolja sezona od neovisnosti: Trogir je turistički hit

Najbolja sezona od neovisnosti: Trogir je turistički hit

U prvih devet i pol ovogodišnjih mjeseci Trogir je posjetilo 115 548 turista, među kojima je najviše Poljaka, Nijemaca i Mađara, koji su ostvarili 520 028 noćenja ili čak 100 000 više nego lani.

Osim 30-postotnog rasta u dolascima, trogirski turizam odlično je poslovao i u srcu sezone, točnije od sredine srpnja do prvih rujanskih kiša kad je ostvareno gotovo 350 000 noćenja. 

Brojke su zaista fantastične iako statistika nije obuhvatila, primjerice, nautičare koji su ostvarili oko 150 000 noćenja, ili turiste koji su posjetili Trogir u sklopu jednodnevnih izletničkih tura. Kad bi se tome pridodali i gosti koji odsjedaju kod rodbine ili se odlučuju za neki drugi oblik nekomercijalnog smještaja ionako odlična statistika bila bi još podebljana. Što se tiče smještajnih kapaciteta, lani smo dobili tri nova hotela, a ove je godine  registrano 200 novih privatnih iznajmljivača kojih je sada oko 1200. Konkurencija je velika, baš kao i prohtjevi gostiju što je utjecalo i na kvalitetu smještaja, prilagođenog obiteljskom turizmu na kojem se temelji trogirska turistička ekonomija.

Negoslava Špika iz trogirskog ureda Turističke zajednice kaže kako za ovogodišnju sezonu još ne treba raditi završni račun jer se i od posezone očekuju rekordni rezultati. 

-Sezona još nije gotova, ali već sada možmo reći da smo srušili sve rekorde i pozicionirali se u samom vrhu turisitičkih top destinacija. Dok su predsezonu obilježili dolasci gostiju iz Njemačke i Austrije, sada je naš grad pun turista iz Japana i Koreje. Nisu to samo prolaznici. To su gosti koji će potrošiti novac u suvenirnici, restoranu, kafiću, slastičarnici…Još se može raditi i zaraditi jer posla ima. Sezona nije gotova, ističe Špika.

Trogir je, u usporedbi s drugim destinacijama u okruženju, ostvario najveći turistički rast pri čemu nisu iscrpljeni svi potencijali koji mogu kapitalizirati činjenicu da je riječ o Unescovu gradu, koji ove godine slavi 20. obljetnicu uvrštavanja na  listu svjetske kulturne baštine. Tu je i blizina Zračne luke, pa interes velikih filmskih kompanija za snimanje serija, povoljna klimatska i meteorološka slika što ide na ruku nautičkom i kruzing turizmu, ali i ranijem otvaranju te kasnijem zatvaranju turisitčke sezone.

O prometnim gužvama, kao sastavnom dijelu naše turisitčke „ponude“, sve je već rečeno. Novog čivoskog mosta još nema, ali imamo obećanje da će biti završen do  sljedeće turističke sezone. OK, samo koje? Nakon tri destljeća izgubljenosti u bespućima slatkorječivih, ali jalovih obećanja kojima su se državni i lokalni vlastodršci razmetali obmanjujući nas pričama o novom mostu, Trogirani sada vjeruju samo svojim očima. 

Da je njihovo stpljenje pri kraju znaju i u lokalnom turističkom uredu koji je za ovogodišnju posezonu pripremio bogat program, počevši od Trogirske intrade, sajamske manifestacije koja promovira izvornost dalmatinske ponude, do proslave Dana Grada i sv. Ivana Trogirskog koja će biti i svojevrsna zahvala domaćinima za odlično odrađenu turističku sezonu. U prosincu nam stižu sveti Nikola i Djed Božićnjak, nova gradska vlast vratila nam je i Advent, a malo pomalo, eto nam i nove, 2018.godine u kojoj će turistička ljestvica, s obzirom na ovogodišnje rekordne rezultate, opet biti visoko postavljena. Ali mi ćemo je preskočiti. S novim čiovskim mostom ili bez njega!

ZADNJE OBJAVE