25 C
Trogir
Petak, 12 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRNa Čiovu proslava blagdana zaštitnika očeva i Hrvatske - Sv. Josipa

Na Čiovu proslava blagdana zaštitnika očeva i Hrvatske – Sv. Josipa

U župi Sv. Jakova apostola na Čiovu, 19. ožujka u crkvi sv. Josipa u kojoj se održava nedjeljom sv. misa za mlade, proslavljen je blagdan sv. Josipa. Ovom blagdanu prethodila je devetnica – odnosno duhovna priprava koju je predvodio župnik fra Matija Matošević. Svečano misno slavlje predvodio je fra Ivan Lelas – gvardijan samostana na otoku Krapnju ispred Brodarice uz suslavlje župnika fra Matije Matoševića i pratnju župnog zbora kojim ravna maestro Vinko Buble te nazočnost mnoštva obožavatelja sv. Josipa sa šireg trogirskog područja.

U propovijedi fra Ivan Lelas je napomenuo da je Sveti Josip, uz Isusa i Mariju, neponovljiva osoba u povijesti našega spasenja. Onoga koga je Bog  obećao kao našega Spasitelja, a proroci ga naviještali, Toga je Josip na ruke primio pred ljudima i na svoje ime zapisao kao sina na ovoj zemlji. On ga je učio radu, prvim koracima i prvim riječima. Pred ljudima je Isus bio njegov, i za njega je on odgovarao. Kad je Isus počeo svoju misiju propovijedanja, ljudi su se čudili njegovoj mudrosti i čudesnoj sili kojom je čudesa činio, pa su se pitali: “Nije li to sin tesarov? Odakle mu ta mudrost?” 

Otac nebeski, u toj nazaretskoj obitelji od tri člana, Josipa ne preskače. Bog njega stavlja na prvo mjesto, ispred Isusa i Marije. Po ovom se najbolje vidi što je Josip značio u očima Božjim i koje povjerenje je Bog imao u Josipa. Život svetog Josipa je opet nešto posebno. On je nekoliko puta u svom životu počinjao život iz ničega. Kao stolar prihvatio se  skrbiti i brinuti skupa sa Blaženom Djevicom Marijom o Isusu. Sveti Josip, zaručnik je Marijin i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora, 10. lipnja  1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda i Domovine. On je zaštitnik očeva. Josip je bio potomak iz Davidova kraljevskoga roda te je po njemu i Isus bio Davidov potomak. Sv. Josipa nazivaju i šutljivim svecem, jer evanđelja ne prenose niti jednu jedinu riječ koju je on izgovorio. Ali to ne umanjuje njegovu ulogu koju mu je Bog povjerio u djelu spašavanja čovjeka i u odgoju njegovog Sina. Stoga se za sv. Josipa može reći da je upoznao vrijednost šutnje i da nije bio čovjek velikih riječi,nego čovjek djela i rada. Upravo zato Crkva slavi sv. Josipa Radnika, 1. svibnja. Poniznost je bila najveća vrlina svetog Josipa, ugledajmo se u njega da bismo i mi bili veliki – zaključio je fra Ivan Lelas.

Prije blagoslova, župnik fra Matija Matošević se obratio nazočnima te zahvalio župnom zboru što je glazbom i pjevanjem izvrsno  pratio misno slavlje, svima onima koji su uredili crkvu i okitili je cvijećem i onima koji su kip sv. Josipa u naručju s Isusom, namjestili na pravo mjesto u crkvi kako bi mu se vjernici mogli pomoliti, te na kraju  zahvalio je gvardijanu fra Ivanu Lelasu sa Krapnja, rodom iz Vrlike na poticajnim riječima u propovijedi.

Tekst i foto: Ivan Marjanica

{gallery}svjosip{/gallery}

ZADNJE OBJAVE