12 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJANa 14. Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju sudjelovat će i trogirski učenici

Na 14. Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju sudjelovat će i trogirski učenici

“Nacionalni Sajam Pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem Sinj 2019” održava se 12. i 13.travnja. 

Svečano otvaranje je 12.04.2019. u 11:30 sati u sinjskom Hotelu Alkar.  Nacionalni sajam pršuta promovira tradicionalni način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji sa novim standardima, zahvaljujući konstantnom angažmanu svih suradnika, proizvođača, institucija i struke. Nacionalni Sajam pršuta se u gradu Sinju proteklih godina održavao u mjesecu ožujku ili travnju, poprimio je međunarodni karakter zbog sudjelovanja izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije.

Broj izlagača kreće se oko 70 (po pretpostavci od proteklih godina), posjetitelja nekoliko tisuća. U izložbenom dijelu izlaže se pršut, suhomesnati proizvodi, sir, vino, maslinovo ulje, te tradicionalni uporabni proizvodi koji se proizvode u ruralnom dijelu Dalmacije, Like i Slavonije, te sa područja otoka u Splitsko dalmatinskoj županiji. Na Sajmu se očekuje sudjelovanje proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja RH, proizvođača slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnike udruga proizvođača, individualne proizvođače, proizvođače «Istarskog pršuta», koji tradicionalno sudjeluju na Sajmu, kao i goste iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, predstavnike Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom pršuta, predstavnike vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

Osim izlagačkog dijela u sklopu sajma planira se i organizacija stručnih- edukativnih panela na kojima bi se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za problematiku proizvodnje, plasmana, zaštite i promocije tradicionalnih proizvoda, oznake kvalitete, uvođenje standarda, modela udruživanja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticanja i financiranja od strane vladinih i drugih institucija, a posebno putem natječaja namjenjenih ruralnom prostoru.

Upriličiti će se bogati kulturno umjetnički program, prezentacija baštine sa područja Dalmacije, Hercegovine, Like i Slavonije. U sklopu sajma već tradicionalno se predstavljaju Turističko ugostiteljske škole sa područja Dalmacije – Sinja, Splita, Trogira, Šibenika i Dubrovnika umijećem aranžiranja i serviranja pršuta i ostalih tradicionalnih proizvoda, te se organizira natjecanje pod nazivom „BURA CUP“ u kojemu učestvuju učenici Srednjih strukovnih škola sa svojim mentorima.

Izvor: visitsplit.com

ZADNJE OBJAVE