12 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAMuzej grada Trogira: Šaljite fotografije za izložbu "Paštroć"

Muzej grada Trogira: Šaljite fotografije za izložbu “Paštroć”

Muzej grada Trogira u suradnji s Udrugom stanovnika povijesne jezgre grada Splita GET i Građanskom akcijom Trogir – GAT organizira, među ostalim, izložbu dokumentarne fotografije „PAŠTROĆ“  koja će se održavati od 8. do 29. rujna  2017. u Galeriji Cate Dujšin Ribar.

Iz tog razloga u potrazi smo za dokumentarnim fotografijama (neki ih nazivaju „aktivističkim fotografijama“) Trogira koje prikazuju probleme stanara stare gradske jezgre i lokalnog stanovništa, suočenih s globalnim procesima turistifikacije i gentrifikacije. Nestanak javnog prostora, komunalni kaos, problemi s odvoženjem smeća, prenamjena funkcija i djelatnosti, suprotnost turističke okupacije za vrijeme ljetne sezone naspram nesadržajnosti, uspavanosti i praznine gradova u zimskom periodu godine samo su neki od niza problema. Želimo vaše fotografije tih problema! 

Pokažite nam taj „paštroć“, a mi ćemo ga izložiti na „Paštroću“ u rujnu, poručuju iz Muzeja. 

„Paštroć“ je – najjednostavnije rečeno – mješavina svega i svačega. Iako se riječ uglavnom odnosi na hranu, može se gledati i na druge načine – to je nešto što je loše kvalitete jer je nastalo miješanjem različitih nekvalitetnih sastojaka, tumači se i kao rezultat mnogih utjecaja i okolnosti. Upravo zato u potrazi smo za tim različitim nekvalitetnim sastojcima, rezultatima mnogih utjecaja i okolnosti kako bismo prezentirali tu mješavinu svega i svačega.

Izložbi i samom projektu „Paštroć“ prethodile su izložba „Krhotine“ održana u Galeriji Fotokluba Split od 21. ožujka do 12. travnja na kojoj su svoje fotografije izlagali stanovnici Splita. Nakon splitske, uslijedila je izložba u u Dubrovniku od 24. lipnja do 13. srpnja na kojoj su, pod zajedničkim naslovom „Arcadia“, izlagali stanovnici Splita i Dubrovnika. Splićani su započeli, priključili su im se svojim fotografijama Dubrovčani, a sada je vrijeme da i Trogirani daju svoj doprinos!

Uskoro više o cijelom projektu, u okviru kojeg će biti organizirani i paneli – tribine – predavanja na kojima će se govoriti o trenutnom stanju ugroženosti povijesnih jezgri i života njezinih stanovnika na primjeru tri povijesna grada (Split, Dubovnik, Trogir) te o viziji i rješenjima za ugodniji život i suživot stanara i drugih interesnih skupina u gradskim jezgrama kroz modele zaštite građana, čiji je osnovni preduvjet uključivanje i sudjelovanje samih stanara i građana u procese odlučivanja, odnosno u izradu dokumenta kao što su Plan upravljanja gradskom jezgrom i pravilnicima/odukama o komunalnom redu i sl.

Za početak – šaljite svoje fotografije na e-mail adresu izlozba.pastroc@gmail.com – da rezimiramo – dobrodošla su sva vaša zapažanja, nije važno jesu li snimljena mobitelom ili fotoaparatom, nije važan ni kadar ni perspektiva, važno je prikazati – problem. Ukoliko želite vaše fotografije mogu biti anonimne. Ne zaboravite zaviriti u svoje arhive – fotografije mogu biti i starije, i ljetne i zimske, … Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete ih postaviti na iznad navedenu e-adresu.

Fotografije pošaljite do 1. rujna 2017.

 

 

ZADNJE OBJAVE