12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRMUZEJ GRADA TROGIRA NASTAVLJA PROJEKT „VANKA OKVIRA! Neka trogirski svit vidi svita!“

MUZEJ GRADA TROGIRA NASTAVLJA PROJEKT „VANKA OKVIRA! Neka trogirski svit vidi svita!“

FOTOGRAFSKO BLAGO PORTRETA STARIH TROGIRSKIH OBITELJI

Krajem rujna prošle godine Muzej grada Trogira potaknuo je projekt pod nazivom „VANKA OKVIRA! Neka trogirski svit vidi svita!“. Riječ je o akciji prikupljanja i digitaliziranja obiteljskih portreta stanovnika Trogira i okolice nastalih do 1950. koju je pokrenula Maja Maljković Zelalija. Fotografije se prilažu na blogu trogirtimetravel.blogspot.com te na Facebook stranici Trogir Time Travel – internetskim platformama toga muzeja na kojima se inače objavljuju arhivske fotografije i dokumenti popraćeni zanimljivim i rado čitanim pričama iz trogirske povijesti, baštine, kulture, umjetnosti…

Nakon što je Muzej pozvao svoje sugrađane i prijatelje da zavire u škafetine, popnu se na šufite, otvore škatule, pogledaju iza ormara i ispod postelja te otkriju svoje fotografsko blago koje će putem muzejske platforme pokazati cijelom svijetu odaziv je bio izuzetno velik, kazuje Maljković – Zelalija.

– Od listopada do kraja 2020. godine u akciji su prikupljeni i digitalizirani obiteljski portreti koje su ustupili: Dina Rožić, Kornelija Rade i Marinko Žižak, Tonka – Seka Pomenić, Anamaria Guina, Mario Galić, Anica Koc i Zorana Miše, Srećko Paraman, Jelena Miletić – Lela Alajbeg, Marija Halbarth, Jelenka – Lela Gruić, Daniela Zelić, Irena i Marko Ivačić, Ana Ružičić, Nikica Buličić, Anka Jurjević i Ivanka Idvorac – Đovana. Također su objavljeni pojedini obiteljski portreti koje je Muzej prikupio 90-ih godina, a koje su ustupili Anita i Mario Galić, pok. Ivo Kandija te dr. sc. Fani Celio Cega. Kaja Ciciliani u sklopu spomenute akcije Muzeju je darovao posebno vrijednu fotografiju „Hrvatskog društva Berislavić u Trogiru s upravnim odborom“ snimljenu 9. kolovoza 1903, dodala je.

– Na ustupljenim fotografijama nalaze se obitelji: Buble, Puović, Franić, Barada, Žižak, Betica, Galić, Stipčić, Šantić, Pensa, Buličić, Paraman, Lendić, Alajbeg, Halbarth, Pokrajac, Guina, Ivanković, Košćina, Gruić, Rožić, Vukman

Istaknula je kako se prikupljanje fotografija nastavlja i tijekom ove godine te pojasnila na koji način građani mogu sudjelovati u akciji.

 – Svoje stare fotografije mogu skenirati sami u velikoj rezoluciji, poslati ih na muzej.grada.trogira@gmail.com ili u poruci na Facebook stranicama Muzej grada Trogira ili Trogir Time Travel. Zainteresirani se mogu javiti i na instagramu @trogirmuseum.

Druga opcija je da donesu fotografije u Muzej grada Trogira (Gradska vrata 4, Trogir) gdje ih tamo skeniraju u visokoj rezoluciji, ustupe skenove građanima koje također pohrane i u muzejsku digitalnu bazu obiteljskih fotografija. Fotografije se potom objavljuju u albumu projekta na Facebook stranici.

Od Maljković – Zelalija doznajemo kako je većina dosadašnjih sudionika odabrala drugu opciju, naravno pridržavajući se svih epidemioloških mjera prilikom ulaska u Muzej. Druga opcija je pogodnija jer na taj način jednostavnije dođemo do informacija o osobama na fotografiji, obiteljskom stablu te saznamo  zanimljive obiteljske anegdote…, rekla je.

Podsjetila je kako je cilj toga projekta okupiti što više sudionika, digitalizacijom fotografije sačuvati za budućnost, te napraviti poseban tematski album ispunjen fotografijama Trogirana, Segećana, Okručana … iz 19. i s početka 20. stoljeća. Želimo također potaknuti sudjelovanje u stvaranju zanimljivog sadržaja te tako naučiti više o načinu odijevanja, modnim dodatcima – nakitu, pokrivalima za glavu, kravatama…, nekoć modernim frizurama i načinima češljanja, oblikovanja brkova i brade…, načinima poziranja i općenito o prikazu obitelji na starim fotografijama stanovnika Trogira i okolice.

Nadamo se da će u nastavku akcije naši sugrađani biti aktivni kao i do sada te da će ustupljene fotografije trajno ostati sačuvane i u obliku interesantne publikacije – zajedničkog albuma svih Trogirana. Potrudit ćemo se da to i ostvarimo kako bismo zahvalili svim sudioncima projekta, zaključila je Maljković – Zelalija.

NA LINKU POGLEDAJTE muzejsku digitalnu bazu obiteljskih fotografija

GORDANA DRAGAN

Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE