9 C
Trogir
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRMons. Jure Bogdan: Sveti Ivane Trogirski, pokaži nam put obraćenja i pokore

Mons. Jure Bogdan: Sveti Ivane Trogirski, pokaži nam put obraćenja i pokore

Trogirani su u utorak svečano proslavili Dan grada i blagdan svoga zaštitnika sv. Ivana Trogirskog.

Procesija  sa svečevim poprsjem je zbog loših vremenskih uvjeta nažalost izostala, ali su taktovi Narodne glazbe Trogir najavili središnju svečanost, koncelebrirano misno slavlje u katedrali sv. Lovre kojeg je predvodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

-Želim da plemeniti lik sv. Ivana Trogirskoga, prožet dobrotom prema bližnjima te hrabrost i odlučnost u promicanju kršćanskih istina, bude svima nama trajni svjetionik na putu vjere, na putu življenja kršćanskih kreposti, kazao je u  propovijedi  mons. Bogdan i istaknuo kako Trogir svjedoči svojim grbom, da je dobar domaćin Isusovim apostolima. Naime, trogirski grb prikazuje čvrsto utvrđen grad uz sinje more, s otvorenim gradskim vratima, a usred otvorenih vrata stoji sveti Ivan Trogirski, biskup ovog grada.

Dragi Trogirani, primili ste svetog Ivana ne samo kao gosta u svoj grad da ovdje proboravi neko vrijeme, nego prihvatili ste ga kao svoga domaćega, kao člana vaše obitelji, postao je jedan od vas. Premda nije rođen u Trogiru, poznat je svemu svijetu kao Ivan Trogirski. I kao takav stoji na gradskim vratima, bdije i čuva da u naš grad Trogir, u naše obitelji i u naša srca uđe samo ono što je dobro, plemenito i čestito. I danas sveti Ivan stoji na vratima Trogira da nam pomogne kršćanski rasuđivati u velikim i malim stvarima, u našim svakodnevnim poslovima i dugoročnim usmjerenjima.

Vaš zaštitnik sveti biskup Ivan stoji na vratima vašega grada da vas dočeka i prihvati donoseći vam dragocijen dar vjere u Isusa Krista i vjernost Katoličkoj Crkvi. Sveti Ivane Trogirski, pokaži nam put obraćenja i pokore kako bi kršćanska vjera postala naše životno opredjeljenje. Razotkrij zamke zloga i pokaži nam kako rasti u nadnaravnim krjepostima vjere, nade i ljubavi, zaključio je homiliju mons. Jure Bogdan.

Na kraju euharistijskog slavlja, kojeg je pjesmom uzveličao Katedralni zbor, dekan Trogirskog dekanata i katedralni župnik don Vinko Sanader svima je čestitao blagdan sv. Ivana biskupa i Dan grada te zahvalio predslavitelju misnog slavlja mons. Bogdanu, svećenicima koji su sudjelovali u koncelebraciji i proslavi blagdana, nazočnim hodočasnicima i štovateljima sv. Ivana, gradonačelniku Anti Biliću i njegovim suradnicma te brojnim gostima i uzvanicima, među kojima je bio i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Tom prilikom je don Vinko naglasio kako je Trogir imao i ima velikih ljudi koji su u njemu rođeni ili su pak u njemu dugo djelovali na kulturnom, znanstvenom i religioznom polju. Jedan od tih velikana, kojega s pravom svojatamo, je sv. Ivan biskup koji je služio ovoj mjesnoj crkvi – biskupiji više od 40 godina.

Kao redovnik , benediktinac, znao je u svom životu povezati u jedno molitvu i rad, što je i geslo njegova reda moli i radi. Doista, u molitvi trebamo Bogu prikazivati sve naše potrebe, a sav naš rad treba biti nadahnut molitvom, zaključio je  don Vinko Sanader.

Nakon svečanog misnog slavlja brojni Trogirani i Trogiranke uživali su u nastupu Narodne glazbe Trogir te na prigodnom domjenku u organizaciji Grada i Turističke zajednice.

Foto: ZK 

{gallery}svetiivan01{/gallery}

ZADNJE OBJAVE