37 C
Trogir
NaslovnicaDOGAĐAJIMladi iz Dalmacije briljirali na Ljetnoj školi mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske...

Mladi iz Dalmacije briljirali na Ljetnoj školi mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije

Na četrnaestoj Ljetnoj školi mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije u Orahovici sudjelovalo je desetak mladih iz Trogira, Splita i Dubrovnika, gdje su učili kako voditi humanitarne programme.

„Izuzetno nam je drago svake godine ugostiti mlade iz Dalmacije. Osim što stječu nova znanja, mladi sklapaju poznanstva i razvijaju prijateljstva. Upravo je to najbolji temelj za njihovu suradnju u budućnosti. Mladi iz Trogira, Splita i Dubrovnika na ovogodišnjoj su Ljetnoj školi bili sjajni! Spoj je to znanja, talenta, ali i dobre energije koju su prenosili na mlade iz Orahovice, Slavonije i Baranje te Srbije i Bosne i Hercegovine“, kazao je Marko Đukić, ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije.

U desetodnevnom programu sudjelovalo je sto pedeset mladih od 14 do 30 godina, a educirali su se za voditelje programa: „Realistički prikaz ozljeda“, „Prva pomoć“, „Prevencija ovisnosti i odgovorno spolno ponašanje“, „Prevencija trgovanja ljudima i sigurno ponašanje na internetu“ te „Priprema za djelovanje u katastrofama“.

„Sudjelovanje u Ljetnoj školi dobila sam kao nagradu za osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju u pružanju prve pomoći. Među najmlađim sam sudionicima, a upravo na nas najmlađe ovakve edukacije utječu najjače. Škola mi je otvorila neke nove vidike i potaknula me na daljnje volontiranje. Ovdje sam sudjelovala u programu „Realistični prikaz ozljeda“, pa ću stečeno znanje iskoristiti kroz svoj humanitarni rad u Crvenom križu te na natjecanjima u prvoj pomoći. Mnogo sam naučila o samim ozljedama – od najmanjih ogrebotina preko eksplozivnih ozljeda do amputacija noge. Realistični prikaz ozljede u službi je prve pomoći. Glumom i šminkom može se dočarati što će pružatelja pomoći dočekati u stvarnoj situaciji“, kazala je četrnaestogodišnja Zoe Burazin iz Splita, učenica Osnovne škole Kman Kocunar.

Šesnaestogodišnja Tea Vukanović iz Dubrovnika sudjelovala je u programu „Prevencija trgovanja ljudima i sigurno ponašanje na internetu“.

„Jedva čekam te teme približiti vršnjacima. U dubrovačkim ćemo školama organizirati predavanja za učenike i roditelje, a u Crvenom križu za njegove članove. Trebamo postati svjesni da je Hrvatska zemlja koja se smatra tranzitnom pri trgovanju ljudima, ali da to ne znači da naši građani, a posebice djeca i mladi ne mogu postati žrtvama te nezakonite djelatnosti. Voljela bih se u Orahovicu vratiti i iduće godine. Iskreno, nisam očekivala toliko dobro društvo, zabavne kvizove i igre, vrhunske edukatore…“, kazala je Tea Vukanović, učenica Gimnazije Dubrovnik.

Polaznicima su na završnoj svečanosti dodijeljena uvjerenja o uspješnom pohađanju Ljetne škole. Ona ih potiču na daljnji humanitarni rad te promicanje volontiranja među mladima.

{gallery}orehovica{/gallery}

ZADNJE OBJAVE