24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRMinistrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Trogir

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Trogir

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u petak je posjetila Trogir gdje se sastala s predstavnicima Konzervatorskog odjela, Grada i gradskih ustanova.

Nakon radnog sastanka s pročelnikom Konzervatorskog odjela Miroslavom Katićem, u društvu svojih suradnika, pročelnika Katića te zamjenice gradonačelnika Ružom Kovačević Bilić, zamjenikom gradonačelnika Viktorom Novakom, Majom Maljković Zelalija iz Muzeja grada Trogira, obišla je Trogir i njegovu vrijednu kulturnu baštinu.

Nakon posjeta katedrali Sv. Lovre, Kneževom dvoru i samostanu Sv. Dominika, ministrica je obišla Gradsku knjižnicu Trogir, Benediktinski samostan i Muzej grada Trogira.

-U razgovoru s pročelnikom Katićem informirali smo se o projektima prijavljenim za sljedeću godinu. Želja nam je bila vidjeti stanje cijele gradske jezgre s obzirom na radove koji se planiraju i općenito stanje kulturnog dobra budući da je Trogir upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine.  

Obišli smo neke od spomenika koji su bili u obnovi ili traže žurnu obnovu, a iznimno je važno reagirati tamo gdje su prioriteti. Važno nam je u ovom razdoblju, prije nego što se određuje financiranje za sljedeću godinu, neke od ključnih projekata vidjeti i uživo, upoznati se s planovima, uvidjeti na koji način lokalna samouprava ulaže u kulturnu baštinu jer u gradovima poput Trogira to je najvažniji resurs. Najveći prihodi se ostvaruju upravo u ekonomskom iskorištavanju kulturne baštine i u tom smislu očekujemo i veliki angažman Grada, da se iz tih sredstava adekvatni iznosi ponovo ulažu  u baštinu jer svi smo zajedno odgovorni za njezino očuvanje, kazala je ministrica Obuljen Koržinek. 

{gallery}ninaobuljen{/gallery}

ZADNJE OBJAVE