32 C
Trogir
Srijeda, 29 lipnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRMinistarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u posjetu Drvenicima: do kraja godine...

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU u posjetu Drvenicima: do kraja godine dovršit će se dokumentacija za projekt vodoopskrbe s kopna

Dogovoreno je kako će se MRRFEU uključiti u taj projekt kao koordinator između Grada, ViK-a i Hrvatskih voda te kako će sa 650.000 kn financirati projekt rasvjete Drvenika za što su  MRRFEU i Grad Trogir već početkom ove godine potpisali ugovor

U posjetu Drveniku Velom i Drveniku Malom ovaj tjedan bili su predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Uz domaćinstvo gradonačelnika Trogira Ante Bilića, pomoćnica ministrice Tajana Huzak iz Uprave za otoke obišla je trogirske otoke kako bi iz prve ruke čula s kojim se poteškoćama stanovnici susreću te kako Ministarstvo može pomoći da život na otocima bude što kvalitetniji. Povod posjetu bila je nedavna odluka MRRFEU kako će svi otočani čija kućanstva nisu spojena na javnu vodoopskrbnu mrežu, pa tako i Drvenčani, imati pravo na 45 m3 vode po članu domaćinstva koje će moći naručiti u kalendarskoj godini prema vlastitim potrebama, a što su otočani pozdravili kako dobar i hvalevrijedan potez. Već u četvrtak prvi vodonosci krenuli su prema Drvenicima.

-Svjesni poteškoća s kojima se stanovnici otoka Drvenik Mali i Drvenik Veli susreću, a s ciljem koordinacije svih subjekata održivog razvoja otoka, uspostavljena je intenzivna i učinkovita suradnja s gradonačelnikom Grada Trogira kao i s direktorom Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split i njegovim suradnicima. Tako sa zadovoljstvom mogu reći da je već od jučer organiziran brod vodonosac koji vodom opskrbljuje stanovnike spomenutih otoka – rekla je pomoćnica Huzak.

Ovo je prvi put da je netko iz MRRFEU posjetio Drvenike što je naišlo na odobravanje otočana te je obilazak potrajao cijeli dan. U pratnji pomoćnice ministrice Tajane Huzak bili direktor ViK-a Tomislav Šuta, njegov zamjenik zadužen za EU projekte i investicije Tomislav Prljević te Damir Perić iz Hrvatskih voda. Zajednička tema svih prisutnih bila je priključivanje Drvenika na javnu vodoopskrbu s dovodom vode s kopna. Dogovoreno je kako će se Ministarstvo uključiti u taj projekt kao koordinator između Grada, ViK-a i Hrvatskih voda te je istaknuto kako će već ove godine biti dovršena projektna dokumentacija. Planirana vrijednost projekta je 30 milijuna kuna.

Tijekom obilaska istaknuto je i kako su od strane Ministarstva prvi put ove godine odobrena sredstva za javnu rasvjetu otoka i to u iznosu od 650.000 kuna te kako će se MRRFEU u budućnosti intenzivnije uključiti u sve infrastrukturne projekt. 

-Mislim da sve strane mogu biti zadovoljne zaključcima ovog posjeta. Dobili smo konkretna obećanja od strane Ministarstva i nakon puno vremena konačno su se počeli rješavati problemi naših otočana. Grad će kao i do sada biti intenzivno uključen u sve projekte i učiniti sve što bude moguće da se završe u najkraćem roku – istaknuo je gradonačelnik Bilić.

 

ZADNJE OBJAVE