27 C
Trogir
Utorak, 15 kolovoza, 2023
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAMarina u turističkom plusu: U sedam mjeseci gotovo 200 000 noćenja

Marina u turističkom plusu: U sedam mjeseci gotovo 200 000 noćenja

U Marini, malom turističkom raju smještenom desetak kilometara zapadno od Trogira, trenutačno se odmara 4600 gostiju, uglavnom Poljaka, Nijemaca i Čeha kojima je marinska rivijera prvi izbor za ljetovanje. 

-Kako stvari sada stoje, a bilježimo rast i u noćenjima i u dolascima, ovo će biti još jedna odlična sezona. Od početka godine ostvarili smo 195 000 noćenja ili 12 posto više u odnosu na lani. U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci zabilježili smo i 8-postotni rast u noćenjima kojih je bilo 24 000. Dosadašnji rezultati su odlčni, očekujemo još jednu rekordnu sezonu, kazala je za Trogirski portal direktorica marinskog ureda Turističke zajednice Iva Dvornik.

Većina turista, koji ljetuju na tamošnjoj rivijeri, smještena je u samoj Marini koja je i administrativno središte općine u čijem je sastavu još petnaest naselja. Jedno od njih je i Sevid koji je ovih dana dobio prvu uređenu plažu što su mještani i njihovi gosti, zabavljajući se na pučkoj fešti, dostojno proslavili. 

Vodoopskrba i dalje ostaje glavni problem marinskoga kraja. No stvari sada ipak idu nabolje zahvaljujući velikom infrastrukturnom projektu, ukupno vrijednom više od 18 milijuna kuna, koji  će u vodovodnu mrežu uključiti sva naselja, pa tako i spomenuti Sevid te Vinišće. 

Voda će poteći i u zaleđu Marine za koje vlada veliki interes, posebno među vlasnicima OPG-ova koji se žele uključiti u turistički biznis.

Tek koji kilometar od mora, marinsko je zaleđe, zbog autentičnog prirodnog miljea, povijesne baštine i gastonomske ponude, idealno mjesto za odmor. Iako je taj vid turisitčke ponude još u povojima, na njega se u skoroj budućnosti itkako računa, ističe Dvornik.

Gosti na marinskoj rivijeri ostaju prosječno jedan tjedan, a smješteni su uglavnom u apartmanima i vilama kojih ima k’o u priči za razliku od hotela kojih nedostaje.  

-U Agani, koja je ukrcajna i iskrcajna luka za čarteraše, uvijek ima šušura, živo je. Prevladavaju mladi ljudi koji ostanu prespavati u Marini pa smo za njih osmislili niz manifestacija, dakle sportske aktivnosti,  kulturne i zabavne sadržaje te pučke fešte kojih će ovo ljeto biti tridesetak, kaže šefica marinskoga TZ-a.

Marina ima i uređene biciklističke staze, koje će je, kad se cijeli projekt zaokruži, povezati s drugim turističkim destinacijama diljem Dalmacije što otvara prostor za poslovanje i izvan tri ljetna mjeseca.

Dok se to ne dogodi, netaknuta priroda, gostoljubivost domaćina, izvorna dalmatinska tradicija i bogata kulturna baština glavni su aduti marinskog turizma kojem, na ruku ide blizina Zračne luke i Splita.

ZADNJE OBJAVE