31 C
Trogir
NaslovnicaKULTURA„Ljubičice“ procvjetale u Muzeju grada Trogira

„Ljubičice“ procvjetale u Muzeju grada Trogira

U Edukativnoj zoni Muzeja grada Trogira najmlađi su na radionicama, održanim u utorak i srijedu, slikali ljubičice.  

-Poznato je da u muzeju žive muzejski predmeti koji pričaju razne priče iz prošlosti… No, u muzeju obitavaju i razna druga bića kao dio pojedinog godišnjeg doba ili kao dio svakodnevice. Jedno takvo biće koje nas svake godine razveseli smješteno je u muzejskom dvoru i nosi naziv ljubičica – ona mala, nježna i mirisna, kazala je to okupljenim mališanima muzejska pedagoginja Goranka Tomaš, voditeljica radionica. 

Polaznici su slikali ljubičice tehnikom akvarela, koja je zahvaljujući svojoj prozirnosti omogućila neke od najljepših slika cvijeća u svijetu umjetnosti.  

-Mirisna ljubičica je samonikla biljka, simbol proljeća, ali i vječnog života i ljubavi. Ono što ovaj krhki cvjetić čini posebnim svakako je njegova boja, veličanstvena ljubičasta kao simbol plemenitosti ili u nekom drugom vremenu znak pokore. Osim ljepote, ljubičica ima i razna ljekovita svojstva za koja su ljudi znali još od davnina. Prema mitu, prve ljubičice su nastale iz krvi Atisa kojeg je Kibela kaznila zbog neuzvraćene ljubavi. Ljubičica, po kojoj je ova radionica dobila ime,  svakako je cvijet kojim se čovjek tijekom svoje povijesti bavio na različite načine, ona je vjesnik proljeća, kazala je teta „Goga“. 

Foto: IRM

{gallery}ljubicica{/gallery}

ZADNJE OBJAVE