20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJALjetni kamp za mlade radioamatere na Zvjezdanom selu Mosor

Ljetni kamp za mlade radioamatere na Zvjezdanom selu Mosor

 “Nije problem zainteresirati mlade ako im se to kvalitetno predstavi i pokaže” 

Na Zvjezdanom selu Mosor ovaj tjedan održava se jedanaesti Ljetni kamp za mlade radioamatere u organizaciji Zvjezdanog sela Mosor i Hrvatskog radioamaterskog saveza. Kamp pohađa 23 mladih radioamatera, neki s iskustvom, a neki su se na Mosor došli upoznati s osnovama radioamaterizma. Uz domaćina Tomislava Nikolića, tajnika Zvjezdanog sela Mosor, na zvjezdarnici borave i instruktori HRS-a: Dragan Mojsilović koji vodi radionicu telegrafije, Branko Martinčić voditelj tečaja za P razred te Željko Vidović voditelj kampa i predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije.

U ranim jutarnjim satima došli smo pred zvjezdarnicu na Mosoru gdje nas je dočekao tajnik ZSM-a Tomislav Nikolić. On nas je upoznao s predavačima i kratko opisao što se radi na 11. Ljetnom kampu mladih radioamatera.

– Ovaj Kamp na Mosoru se održava već jedanaestu godinu zaredom. Do zajedničke organizacije došlo je preko krovne organizacije Hrvatske zajednice tehničke kulture jer su i Zvjezdano selo Mosor i Hrvatski radioamaterski savez članovi te središnje organizacije koja okuplja zaljubljenike u tehniku. Zvjezdano selo Mosor je postalo centar izvannastavnih i izvanškolskih programa naročito iz područja tehničkih aktivnosti. Za vrijeme zimskih, proljetnih i ljetnih praznika organiziramo izvannastavne programe za učenike osnovnih i srednjih škola. Ovo je treća ljetna škola, nakon prve dvije u srpnju i kolovozu sada se na zvjezdarnici okupilo 23 polaznika iz cijele Hrvatske, a jedna od njih je čak iz SAD-a, naglasio je Nikolić.

Cilj Zvjezdanog sela Mosor je animiranje što većeg broja mladih na praktičnim radionicama gdje stječu nova znanja i kreativne vještine koje im kasnije mogu poslužiti u obrazovanju kroz srednju školu i upisu na tehničke fakultete. Programi ZSM-a godišnje obuhvate oko 3500 posjetitelja, od toga je 1500 učenika na programima škole u prirodi i drugim izvannastavnim programima, a ostali su građani na raznim astronomskim i znanstveno popularnim predavanjima. Tko su radioamateri te što mladi mogu naučiti objasnio nam je voditelj Kampa Željko Vidović.

– Radioamatere ne može nitko zamijeniti niti ukinuti, danas imamo mobitele i internet, stvari koje su vrlo raširene i umrežene, ali u slučaju kriznih situacija kao što su potresi, poplave, pucanja dalekovoda kada nestane električne energije radioamateri će moći prenijeti poruku na velike udaljenosti. Mi uvijek imamo nekoliko izvora električne energije, najnoviji su solarni kolektori pomoću kojih možemo na nekoliko sati ili minuta uputiti najvažniju vijest tamo gdje treba. Imamo agregate, ali i induktore koje možemo pokretati pomoću pedala da dobijemo izvor struje i pošaljemo na daljinu neku informaciju, rekao je Vidović.

“Najlakše je reći da danas mladi hoće samo sjediti i biti na mobitelu”

Među ostalim, doznali smo da svaka zemlja ima svoj radioamaterski savez, a svaki savez po stotinjak klubova diljem zemlje. Ako svaki od tih klubova okuplja po pedesetak članova to je impresivna brojka, a kako nam kažu, na svijetu je preko milijun radioamatera. U Hrvatskoj prema zadnjem popisu postoji oko 80 klubova, neki aktivniji, neki malo manje. Na području Dalmacije je nekoliko klubova iz Zadra, Splita, Kaštela i Brača.

– Nije problem zainteresirati mlade ako im se to kvalitetno predstavi i pokaže. Najlakše je reći da danas mladi hoće samo sjediti, gledati televiziju, biti na mobitelu i ništa drugo. Mi ćemo na ovom tečaju imati i amatersku radiogoniometriju, to je traženje skrivenih stanica u prirodi. Kada su natjecanja djeca prelaze oko 12 kilometara tražeći skrivene radiostanice. Kod nas se natječe stotinjak učenika, a ove godine smo imali predstavnike na svjetskim, europskim, balkanskim i drugim međunarodnim natjecanjima, poručio je voditelj Kampa radioamatera Željko Vidović. Kao i u drugim neprofitnim organizacijama, radioamateri svoje financiranje polažu u poticaje, ali oni nisu dovoljni za nabavku opreme i prostora. Posebne probleme imaju klubovi u Dalmaciji kojima bura često uništi antene, a popravci koštaju nekoliko stotina tisuća kuna. Kada se netko odluči baviti radioamaterizmom osnovna oprema je puno dobre volje, rekli su nam instruktori te su naglasili kako svu opremu mladi mogu posuditi u klubu dok ne otkriju svoje afinitete, a tečajevi su za sve članove besplatni.

Mladi radioamateri svoje prve korake rade na Zvjezdanom selu Mosor

Do prvog kontakta s drugim radioamaterima mladi trebaju proći tečaj za P kategoriju, osnovni tečaj za sve nove radioamatere koji obuhvaća teorijsku i praktičnu nastavu, a na kraju svi polažu službeni ispit kojim dobivaju svoju početnu licencu. Instruktor ovog tečaja na Zvjezdanom selu Mosor je Branko Martinčić koji jedanaest mladih podučava osnovnim znanjima radioamaterizma.

 – Ova ekipa mladih radioamatera je po prvi puta na Zvjezdanom selu Mosor gdje se pripremamo za polaganje P razreda radioamaterskih operatora i oni nakon toga mogu komunicirati s kolegama radioamaterima iz cijeloga svijeta. Odradili smo veći teoretski dio gdje smo naučili osnove radiokomunikacije, elektronike i elektrotehnike, a sada smo na praktičnom dijelu. Napravili smo antenu i podigli je kako bi pokazali rad na drugoj lokaciji kada se treba izaći na neko brdo te neovisnim izvorom napajanja održati vezu, rekao je Martinčić.

Među mladima koji će u subotu polagati svoju P licencu su Mihael koji je došao iz Ludbrega te Grace koja živi u Portlandu u SAD-u, a slobodno ljeto provodi u Splitu. Mihael je po prvi puta na Zvjezdanom selu, ali ne krije zadovoljstvo viđenim. Rekao nam je da bi bar još sto puta došao na Mosor ako bude imao prilike za to, a sretan je i s društvom koje je upoznao ovih dana. Grace nam je kratko opisala čime su se do sada bavili na radionicama te što joj je bilo najzanimljivije.

– Naučili smo prefikse za nekoliko zemalja gdje ima puno radioamatera, kratice koje se upotrebljavaju, a sve kako bi položili P razred. Radili smo s antenama, Morseov kod, elektroniku i još puno toga, zaključila je.

Oni malo iskusniji uče – Morseovu abecedu

Uz sve moderne tehnologije malobrojni se znaju služiti Morseovim kodom, a upravo to će se pokušati naučiti mlade radioamatere koji su na Mosor došli s položenom P kategorijom. Radionicu telegrafije vodi Dragan Mojsilović pozivnog znaka 9A6W.

– Mladi koji su na ovom tečaju već su položili osnovni radioamaterski ispit P razreda za koji je potrebno minimalno znanje elektrotehnike i pravila radio komuniciranja. Ovdje ih pokušavamo naučiti jednu staru vještinu Morseove telegrafije. S njima radimo slovo po slovo pa dokle stignemo, poručio je Mojsilović.

Mi smo kratko prisustvovali ovom tečaju dok su mladi prepoznavali slova dana preko Morseove abecede, s nama je svoja iskustva podijelila Mirta koja je na ovaj Ljetni kamp došla iz Zadra.

– Ove godine sam položila P kategoriju u radioklubu u Zadru. Sada na telegrafiji učimo slova i vježbamo. Naučili smo zasad sedam slova. Instruktor nam daje zvukove preko Morseovog koda, a na nama je da prepoznamo koje je to slovo. Mi još nemamo svoj pozivni znak, ali često pričamo između radioklubova, rekla nam je Mirta.

Ispred polaznika su još tri dana zanimljivih radionica i predavanja vezanih uz radioamaterizam te se nadamo da će svi polaznici Ljetnog kampa sa Zvjezdanog sela Mosor svojim kućama donijeti puno znanja i dobrih uspomena te se vratiti dogodine na dvanaesti Ljetni kamp mladih radioamatera.

Izvor: Dalmacija Danas

ZADNJE OBJAVE