24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRLANAC SURADNJE I DOBROTE: Trogir – Supetar – Petrinja

LANAC SURADNJE I DOBROTE: Trogir – Supetar – Petrinja

Trogirka Tatjana Banić našla se u priči oko humanitarne pomoći obitelji Safić iz Petrinje i to ruku pod ruku s Gradom Supetrom. Podsjetimo, Supetar je pokrenuo humanitarnu akciju za obnovu kuće te obitelji stradale u potresu čiji je sin Daris prva beba rođena u Hrvatskoj u 2021. Inače, Tatjana je u Trogiru, osim kao vlasnica frizerskog salona, mnogima poznata i po svom humanitarnom radu. Nakon potresa nije sjedila skrštenih ruku, nego je usmjerila svoju snagu prema Baniji.

  • Cijeli život pomažem ljudima u potrebi, ali do sada se nisam pojavljivala u medijima. Nedavno sam na Facebooku osnovala grupu Altruizam u srcu. Volim kazati kako ništa u životu nije slučajno, a to potvrđuje i ova priča. Moja frizerka Blaženka i ja odlučile smo zadnji dan 2020. završiti humanitarnim radom u salonu. U tom trenutku nisam znala kome donirati prikupljena sredstva dok na Dalmatinskom portalu nisam pročitala o situaciji obitelji Safić. Oni su me uputili na supetarsku gradonačelnicu Ivanu Marković koja mi je dala kontakt tate Safića. Odmah je prihvatila moju ponudu da se zajedno zaputimo u Petrinju. Osim novca kojeg sam prikupila u salonu, donacije su stizale sa svih strana. Zahvaljujem Ivani Ilić Bedalov iz Segeta Gornjeg koja je donirala pelene i ostale potrepštine za bebu, susjed Rade je dao domaće agrume, a Renata Grga je u dućanu kupila puna kolica koječega.
  • Na putu smo vidjeli razorene kuće, popucale ceste i upaljene svijeće pokraj lokacija poginulih. Kao da smo se vozili kroz ratnu zonu. Obitelj Safić se smjestila u drvenoj šupi grijući se uz vatru. Dočekali su nas s veseljem koje se miješalo s tugom. Mama je još u rodilištu jer je maleni Daris dobio žuticu. Znali smo da idemo kod romske obitelji i žao mi što pojedinci ostavljaju zlobne komentare na tu temu. Svi živimo ispod istog neba. Pomažući ne biram ljude po vjeri i nacionalnosti, meni je bitno da si čovjek. Općina Supetar je obitelji donirala kontejner, a s još jednim se pridružila i Općina Milna zbog broja članova i specifične situacije u kojoj se obitelj našla.
  • U nedjelju ujutro i ja sam osjetila potres i vjerujte nije nimalo ugodno trenutno živjeti gore jer podrhtavanja ne prestaju. Uz materijalnu i novčanu pomoć, pod hitno im treba i ona psihološka. Nisu svi u prilici donirati, ali svaka pomoć je dobrodošla pa makar to bila i podjela ove priče putem društvenih mreža.
  • Što se tiče Trogira i okolice, potrebitima sam uvijek na raspolaganju. Frizeri su vam inače neka vrsta psihološke pomoći jer se naslušamo svega. Jedna psihijatrica mi je rekla: “Ja sam psihijatar s diplomom, a vi frizeri ste moje kolege bez nje“, našalila se Tatjana na kraju razgovora.

Ako se želite uključiti u pomoć spomenutoj obitelji, to možete i putem posebnog računa kojeg je Grad Supetar otvorio za uplatu donacija.

IBAN: HR5124020061500091791
Model: HR68
Poziv na broj: 7765 – OIB uplatitelja
Opis uplate: DONACIJA ZA OBNOVU KUĆE

Za uplate iz inozemstva potrebno je dodati i swift Banke ESBCHR22.

-Osim uplatom, možete pomoći i donacijama kućanskih aparata i građevinskog materijala za što ćemo točne specifikacije znati kada se završi projekt i troškovnik. Za više informacija obratite se na broj 021/756-710 ili putem elektronske pošte gradonacelnica@gradsupetar.hr. O svim donacijama vodit ćemo službenu evidenciju i o istima redovito informirati javnost. Napominjemo da ćemo u slučaju uplata donacija u većem iznosu od potrebnog, višak sredstava usmjeriti u obnovu još nekih obiteljskih kuća na potresom stradalim područjima, kazala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Piše: Ana Rožić

Foto: Tatjana Banić

ZADNJE OBJAVE