37 C
Trogir
NaslovnicaDOGAĐAJIKoordinacija savjeta mladih RH: Predsjednica je prepoznala demografsku revitalizaciju kao preduvjet za...

Koordinacija savjeta mladih RH: Predsjednica je prepoznala demografsku revitalizaciju kao preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske

U Zagrebu je 7. lipnja održana 3. sjednica predsjedništva Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske, udruge koja okuplja gradske i općinske savjete mladih iz svih krajeva Hrvatske. 

“Pozdravljam napore predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović koja je prepoznala demografsku revitalizaciju kao preduvjet za gospodarski oporavak Hrvatske. Mi kao Koordinacija savjeta mladih toj temi moramo dati posebnu pozornost. Rezultati Instituta za društvena istraživanja su alarmantni. Hrvatska se prvi put nakon 80 godina spustila ispod 4 milijuna stanovnika, a čak 80% mladih svoju budućnost vidi izvan Hrvatske. Potrebno nam je hitno donošenje demografske strategije koja će biti rezultat šireg društvenog konsenzusa.” rekao je na samom početku sastanka predsjednik Ante Škrobica. 

Na sjednici je dogovoreno pokretanje projekta Demografska revitalizacija – temeljni preduvjet za gospodarski rast Republike Hrvatske. U sklopu projekta, Koordinacija će iskoristiti rasprostranjenost svojih članova diljem Hrvatske te će provesti anketu među mladima i mladim obiteljima u kojoj će ispitati glavne razloge demografske krize. Rezultate će proslijediti svim zainteresiranima kako bi se doprinijelo donošenju kvalitetne demografske strategije.

U nastavku sjednice, predsjedništvo je donijelo Odluku o osnivanju radnih tijela Koordinacije te o organizaciji 2. Kongresa u Crikvenici i 4. Konferencije u Varaždinu. 

Također, potpisan je Sporazum o suradnji između Koordinacije savjeta mladih Republike Hrvatske i Hrvatske akademske zajednice (HAZ). Sporazum je u ime HAZ-a potpisao Karlo Kolesar, nacionalni dopredsjednik.

{gallery}savjet05{/gallery}

ZADNJE OBJAVE