28 C
Trogir
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022
NaslovnicaKULTURAKlapsko pjevanje ne umire u Trogiru: nakon pola stoljeća djelovanja Klapa Trogir...

Klapsko pjevanje ne umire u Trogiru: nakon pola stoljeća djelovanja Klapa Trogir uskoro predstavlja CD sa dosad neobjavljenim pjesmama

Ovog četvrtka 5. rujna 2019. godina u sklopu Trogirskog kulturnog ljeta  očekuje nas posljednji u nizu nastup Klape Trogir u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Tijekom ljetnih mjeseci klapa je održala više zapaženih koncerata, a svoje dojmove s nama je podijelio član klape Igor Brešan.

„Mene veseli što smo u Trogiru nakon 30 godina oživili klapsku pjesmu. Dokazali smo da pjesma u gradu nije umrla, iako su nas zauvijek nastupili brojni naši vokali. U klapskoj pjesmi se svašta događa u današnje vrijeme, vidite i sami da se pjeva na nekim neprimjerenim mjestima, od pogreba do pireva, od kazališta do stadiona, a najmanje se pjeva na ulici odnosno u kaletama. Smatramo da to treba biti autohtono pjevanje, to je jednostavno taj šarm koji se ne može ugasiti i po čemu je klapa Trogir bila nadaleko poznata. 

Ovih zadnjih šest koncerata publika je zaista lijepo prihvatila. Bili su koncipirani tako da u najvećem njihovom dijelu pjevamo a capella i to pjesme koje pripadaju trogirskom muzikološkom lokalitetu. U drugom dijelu prezentirali smo zabavne pjesme Zdenka Runjića u klapskim verzijama. Treći dio je bio posvećen ljudima kojih više nema, ali su nas zadužili. Prvenstveno mislim na voditelja Nikolu Bublu i Vinka Cocu. 

Koncerti su bili jako lijepo primljeni od strane publike. Tu nema estradnog šminkeraja, pjeva se  jednostavno bez mikrofona, onako kao u prije spomenutim kaletama, vrlo dostojanstveno. U 55-oj godini postojanja dobili smo jednu stabilnu momčad od 10 ljudi koja je dobila prvo priznanje od predsjednice, potom smo gostovali u Ljubljani i Čakovcu, a sad idemo u Norvešku. Glas o Klapi Trogir zaista se širi lijepo.  

Do kraja godine izaći će još jedan CD, zaboravljena snimka koja je pronađena negdje po radio stanici Split. Frane Frana uspio ju je sačuvati na sticku, a uključeno je devet pjesama koje nikada nigdje nisu objavljene. Istina je da je prošlo od toga 30 godina, ali to je daleko najljepše pjevanje što će klapska pjesma ikada doživjeti. 

Kroz prošla desetljeća Klapu Trogir su obogatili vrhunski tenori kao Nikša Bilić Panto u prvoj postavi i njegov sekundant Špire Piteša, u drugoj su bili Vinko Coce i Zoran Demirović – Čuči. Sada su to Ivo Oštrić i Ivo Coce i  vjerujem da će nas i oni zadužiti u daljnjem radu klape.“

 

ZADNJE OBJAVE