21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAKiparsko-slikarska kolonija “1.500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode”

Kiparsko-slikarska kolonija “1.500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode”

Pet poznatih hrvatskih kipara na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj 

Na Svjetski dan hrane u godini Europske kulturne baštine koja se obilježava pod sloganom „Naša baština: spoj prošlosti i budućnosti“ u Kaštelima će se po prvi put održati manifestacija Kiparsko-slikarska kolonija „1500 godina stara kaštelanska maslina – zaštićeni spomenik prirode – Kaštela 2018.“ u organizaciji Grada Kaštela, TZ Kaštela, Muzeja Kaštela, Bijaća društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela , udruge Šušur i udruge maslinara Mastrinka. Pet poznatih hrvatskih kipara na prostoru gdje raste 1500 godina stara maslina izrađivat će skulpture od grana ovog jedinstvenog primjera masline u Hrvatskoj koja je spomenikom prirode proglašena 1990. g. – rijetki primjerci drveta. Grane su prema preporuci „Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split“ zbog statike i njenog očuvanja odrezane 2012.-2015. godine. U isto vrijeme pet hrvatskih slikara stvarat će svoja djela na temu iste. Voditelj kolonije je akademski kipar Vene Jerković. 

Cilj je Europske godine kulturne baštine potaknuti više ljudi na otkrivanje i istraživanje europske kulturne baštine te ojačati osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom prostoru, stoga ovim projektom želimo pridonijeti podizanju svijesti mladih, šire populacije građana te turista o značaju kaštelanskih znamenitosti. S obzirom da je otvrđena njena jedinstvenost i različitost može se smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom koje je već dugo simbol maslinarstva i kulture Kaštela, grada u kojem se po prvi puta spominje hrvatsko ime „Ja Trpimir, potpomognut milošću Božjom knez Hrvata…“ Trpimirova darovnica, 4. ožujka 852. Tradicija uzgoja masline i proizvodnja ulja dio su bogate baštine ovog kraja stoga u godini kada Hrvatska obilježava 25. obljetnicu primanja u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda za vrijeme kolonije biti će upriličen i sajam maslinova ulja i proizvoda od maslina. Kolonija će trajati četiri dana u vremenu od 10 do 17 sati i biti će otvorena za javnost te će se posjetitelji moći pobliže upoznati s ovim jedinstvenim primjerkom jednog od najstarijih stabala masline u Hrvatskoj koja je očuvana sve do danas i svjedoči o kulturi i poljoprivredi ovog kraja koje je otkrićem Kaštelanskog crljenka, kao sinonima svjetski poznate vinske sorte Zinfandel učinilo grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih desitancija u svijetu. Gdje je vino i maslina – tu je i kultura, govorili su stari Grci. Radovi nastali na koloniji bit će izloženi 19. listopada uz prigodni program. Istoga dana u jutarnjim satima održat će se berba ove stare kaštelanske ljepotice simbola dugovječnosti, plodnosti, mira , blagoslova i Mediterana. Nakon otvaranja kolonije, 16. listopada u 10 sati snimit će se i milenijska fotografija, dok je dan kasnije predviđeno otvaranje izložbe nagrađenih radova od stare masline na Noćnjaku. Kolonija će trajati četiri dana i biti će otvorena za javnost svakodnevno od 10 do 17 sati, dok će nastali radovi biti izloženi 19. listopada uz prigodni program. Istoga dana u jutarnjim satima održat će se berba ove stare kaštelanske ljepotice, simbola dugovječnosti i Mediterana. 

Izvor: Dalmacija danas

ZADNJE OBJAVE