25 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRJUBILARNA 50. GODIŠNJICA KLUBA DDK TROGIR: ODRŽANA SVEČANA SKUPŠTINA I DODIJELJENA PRIZNANJA

JUBILARNA 50. GODIŠNJICA KLUBA DDK TROGIR: ODRŽANA SVEČANA SKUPŠTINA I DODIJELJENA PRIZNANJA

TRADICIJA KOJU ĆEMO NASTAVITI, KAŽE PREDSJEDNICA KLUBA LJILJANA GEIĆ

U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi Klub DDK Trogir koji ove godine broji pedeset godina od osnivanja održao je svečanu Skupštinu na kojoj su uručena priznanja članovima koji su krv dali počevši od pet pa deset do više od sto puta.

Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti naših 35 davatelje koje je odlikovao predsjednik Republike Hrvatske, visokim odlikovanjem Ordenom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske koji su dali krv više od 100 puta i 3 žene davateljice koje su je darovale više od 75 puta. Ove će im se godine pridružiti i Tonći Bilić. Nakon što je pozdravila nazočne tim riječima Ljiljana Geić, predsjednica Kluba započela je svoje obraćanje, te se osvrnula na početke tih nadasve humanitarnih akcija spašavanja ljudskih života od prije pola stoljeća.

Kao davatelji trogirskog kraja i okolice, možemo biti ponosni, jer se prije pedeset godina u našem brodogradilištu započelo s organiziranim darivanjem krvi. Stoga je ova godina za nas jubilarna, a među nama su još uvijek, na sreću, i neki od naših pionira darivanja. Od skromnih početaka, društvo se s vremenom razvilo u veoma dobro organizirano. U početku su se davatelji organizirano prevozili na darivanja uz skromne zakuske nakon njih. Kasnije, a tako je i do danas, počele su se organizirati mjesečne akcije u Trogiru i okolici sa zahvalnim ručkom za svakog davatelja. Danas organiziramo 12 godišnjih akcija u Trogiru, Okrugu, Marini i Arbaniji uz zahvalni ručak nakon svakog darivanja. Na samom početku  prikupili bi 50 doza godišnje, a već 1979. došli smo do 560 , da bi 2003 dosegli vrhunac s njih 950, istaknula je Geić podsjetivši kako je kroz tu njihovu organizaciju prošlo  više od 1700 dobrovoljnih davatelja, te da se godišnji broj prikupljenih doza “vrti” od 700 do 800.

Prepoznala nas je i lokalna zajednica. Grad Trogir i Općina Okrug našim davateljima s 95 i davateljicama sa 70 darivanja dodjeljuje Osobnu nagradu Grada ili Općine. Osim toga ove godine se na prijedlog gradonačelnika Ante Bilića odala počast višestrukim davateljima, muškarcima s više od 100 darivanja i ženama s više od njih 50 tako što je na istočnom ulazu u grad zasađen “TROGIRSKI DRVORED DOBROVOLJNIH DAVATELJA KRVI”. Na 50 stabala drvoreda postavljene su table s imenima naših rekorderki i rekordera, dodala je.

Geić se prisjetila i umrlih članova Kluba koji su kako je rekla s njima dijelili radost darivanja te dragocjene tekućine koja život znači. Nažalost, od prošle Skupštine napustili su nas naši dugogodišnji članovi: Špiro Rožić, Ivan Betica, Damir Brešan, Nediljko Grbelja, Marta Brkljača, Mato Mikić, Gordana Blažević, Dinko Svilan (Braco), Lugnan Enriko, Tonči Stipčić ( Brmut) i Ivan Belas (Špiro). U znak sjećanja na njih izaslanstvo Kluba na njihova posljednja počivališta položit će cvijeće, rekla je.

Podnijela je izvješće o radu za prošlu godinu.

U protekloj godini po godišnjem planu organizirali smo 12 akcija. Dvije su se održale u Okrugu. Ovom prilikom zahvaljujemo Općini Okrug na dugogodišnjem sponzorstvu. Ostalih 10 akcija organizirali  smo u zajedničkom prostoru na Batariji. Zbog epidemioloških razloga izostale su akcije u Marini i Arbaniji. Osim redovitih akcija, naši davatelji, prema svom slobodnom vremenu daju krv u Splitu na Odjelu transfuzije KBC-a. Godišnje se tako sakupi više od 120 doza. Od prošle Skupštine (od 30. rujna 2020. do 30. rujna 2021. darovali smo: u 2020. (zadnja 3 mjeseca) – 148 doza, a u 2021. (dosadašnjih 9 mjeseci) – 435  doze. Znači, ukupno u protekloj godini darovane su 583 doze krvi, a planirano ih je 720. Broj darivanja se smanjio, ali smatram da su razlozi izvan naše moći. Prvo, radi se o pandemiji  corona virusa, a za nas lokalno znakovito je i to što više nema Brodotrogira. Činjenica je da su škverani do prije 2-3 godine bili zastupljeni u darivanju sa 70 do 80 posto na svakoj našoj akciji. Sada ih nema. Naime, većina njih radi kod privatnika i ne može kada poželi otići darovati krv, a nekima se uopće ne dozvoljava izostati s posla zbog darivanja krvi iako po Zakonu svaki davatelj ima pravo na plaćeni slobodni dan na dan darivanja, požalila se Geić.

I pored svih problema, iz kojih se stvaraju i financijski, uspijevamo davateljstvo u Trogiru održati na solidnoj razini. Prepoznati smo kod mladih, a kao dobar pokazatelj tome je da i ove godine imamo 38 novih davatelja. Današnju aktivnost Kluba predvodi Predsjedništvo  koje čini 9 volontera, osim mene, to su Vlasta, Milan, Janka, Jelena, Matko, Ico, Nikola i Dobrila. Osim organiziranja akcija dobrovoljnog darivanja krvi obavljamo niz drugih aktivnosti. Posebnu pažnju pridajemo promidžbi, šaljemo pozivnice za akcije, postavljamo oglase, uređujemo stranicu na Facebook-u, animiramo nove davatelje. Evidentiramo davatelje, organiziramo zahvalne obroke, organiziramo izlete, pripremamo ovu godišnju Svečanu skupštinu na kojoj dodjeljujemo prigodne jubilarne nagrade višestrukim davateljima i priznanja zaslužnim članovima. Tu su i prigodni pokloni za Novu godinu, a na svakoj akciji darivanja krvi organiziramo skromnu lutriju u kojoj sudjeluje svaki davatelj koji je na toj akciji darovao krv. Organiziramo izvanredna darivanja krvi po potrebi pojedinca. U nedostatku krvne grupe obavještavamo potencijalne davatelje da se odazovu na darivanje. Vodimo brigu o bolesnim davateljima koje obilazimo, a naše članove u potrebi, koliko smo u mogućnosti, pripomažemo. Našim preminulima odajemo počast i obilazimo njihove grobove. Svi naši članovi nesebično daruju dio sebe kako bi pomogli ljudima kojima je krv neophodna za liječenje. Zbog toga su zaslužili barem ove male znakove pažnje, rekla je Geić naglasivši kako je dobrovoljno darivanje krvi u Trogiru tradicija koju će njezin Klub i nadalje održati.

Sve nam je teže u tom nastojanju jer iz godine u godinu se smanjuje broj naših sponzora, a bez novaca je sve teže provedivo. Moram spomenuti škverane jer su sa svojim mjesečnim donacijama od 10 kuna godinama bili naši najjači sponzori. Kako ih je ostalo samo stotinjak u Brodotrogiru, njihove donacije su sada vrlo male. Naši prihodi i rashodi su vrlo skromni. U ovoj godini smo od plaćenih doza i donatora uprihodili 64.300,00 kn, a za potrebe rada Kluba potrošili smo 46.720,00 kn. Jedini sponzori na koje i nakon dugih godina doniranja možemo i danas računati su sestre Jasminka Vranješ i Iva Kurtović, te Općina Okrug, zaključila je predsjednica Kluba DDK Trogir Ljiljana Geić pozvavši Grad Trogir te Općine Seget i Marinu da se pridruže Općini Okrug da im pomognu, makar sponzoriranjem jedne akcije godišnje.

Uslijedila je dodjela priznanja:

ZA 5 DARIVANJA (ŽENE) – ZAHVALNICA I ZNAČKA

ŽELJKACVITKOVIĆ, Željko
JELENAĆALETA
SNJEŽANAJANJIĆ, Ante
ANA MARIJAMITAR, Ivo
LEONIAŠIMIĆ, Marinko

ZA 10 DARIVANJA – ZAHVALNICA I SREBRENI PRIVJESAK – KAIROS

STIPEBRČIĆ, Ante
TONČIČARIJA, Vinko
JOŠKOHERCEG, Ivan
IVANIVICA, Goran
TOMISLAVJURČEVIĆ, Fabijan
JURICADRAGAN, Vlado
ANTONIOJURIĆ, Pavo
IGORKALOPER, Zlatko
JAKOVKOŠĆINA, Josip
MARJANLEKAJ, Frane
MIRKORINČIĆ, Milan
MARIJANROGULJ, Ante
NIKOLASTJEPANOVIĆ, Miroslav
MARIOVUJEVA, Mirko

ZA 20 DARIVANJA ZAHVALNICA I SREBRENI PRIVJESAK – PLOČICA

IVANGOLEŠ, Ivica
ROBERTOKOVAČIĆ, Tito
IVANMAMIĆ, Petar
IVEORLIĆ, Tihomir
TOMISLAVPRINCIVALI, Pero
VINKOŠAGO, Petar
ANTEŠPIKA, Ivan

ZA 30 DARIVANJA – ZAHVALNICA I SREBRENA NARUKVICA

MILANCIVADELIĆ, Vinko
TONĆIFRLETA, Mijo
FRANOMIRAT, Josip
JOSIPPUPIĆ BAKRAČ

ZA 40 DARIVANJA – ZAHVALNICA I SREBRENI LANČIĆ

VALENTINOKUZMANIĆ, Filip
MARIOMARIJANICA, Dane
ZORANOPAČAK, Vinko
DRAGOPERIĆ, Luka
IVICAŠPIKA, Vinko

ŽENE ZA 25 DARIVANJA – ZAHVALNICA

LORENAGAUBE, Zlatko
SANJAŠKARICA, Mijo

ZA 50 DARIVANJA – ZAHVALNICA, BRONČANI ZNAK, NARUKVICA-SREBRO

ELVISBARIĆ, Ante
 
IVOFRANA, Tonko
JOŠKOJURANOVIĆ, Tonči
SVETOKUSTURA, Boško

ZA 60 DARIVANJA – SREBRENI  LANČIĆ

MARINKOBARETA, Vicko
NEVENČATLAK, Ivo
RADENKOJOKIĆ, Nebojša
DUŠANROŽIĆ, Duje
MILANTOMAŠ, Ivan

ZA 75 DARIVANJA – ZAHVALNICA, SREBR. ZNAK, SREBR. LANČIĆ i pr. Kairos

ZVONKOHORVAT, Josip
BRANKOMATAS, Ante
SVETOŽAJA, Mijo

ZA 100 DARIVANJA – ZAHVALNICA, ZLATNI ZNAK, SLIKA

TONĆIBILIĆ, Ivo

ZA PREKO 110 DARIVANJA SLIKA

JOŠKO  ERCEGOVIĆ, Ivica

ZA 125 DARIVANJA – ZAHVALNICA ZA IZVANREDNI USPJEH 

DRAGANLAZENDIĆ, Branko

AKTIVNI REKORDER 128 DARIVANJA – PRIGODNI POKLON

GOIMIRMIJALIĆ, Bene

OBITELJSKA  ZAHVALNICA

PETROVIĆ DRAGAN          DRAŽEN, MARIO i TONI                                         
otac                                        sinovi  
VESELIĆ IVO-ĐANI              KARLO                                   
otac                            sin ______________________________________________________                                   

ZAVRŠNA ZAHVALNICA I PLAKETA

VLASTAOMELIĆ, ZdenkoAB-1950.g.  /47x
DUŠANROŽIĆ, DujeA+1951.g.  /60x
DRAGANŽUPANOVIĆ, AnteA+1964.g.  /41x
JOŠKOŽUPANOVIĆ, AnteA-1960.g.  /24x

PREDSJEDNIŠTVO DDK TROGIR I GDCK TROGIR PREDLOŽILI SU VLASTU OMELIĆ ZA MEDALJU GRADA TROGIRA POSEBNO PRIZNANJE I ZAHVALNICA

ZA DUGOGODIŠNJI OSOBNI DOPRINOS I SURADNJU NA PROMICANJU HUMANITARNIH ZADAĆA CRVENOG KRIŽA DOBILE SU:

JASMINKA VRANJEŠ – HOTEL RESTORAN MONIKA

IVA KURTOVIĆ – RESTORAN MARIJANA

GORDANA DRAGAN

FOTO: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE