37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAJoško Stella: Dalmacija u turističkom plusu, Trogir u samom vrhu

Joško Stella: Dalmacija u turističkom plusu, Trogir u samom vrhu

Splitsko-dalmatinska županija ruši sve turističke rekorde što potvrđuje i statistika koja kaže da smo od početka godine do danas ostvarili 12, 5 milijuna noćenja ili čak milijun i pol više nego lani. 

Samo u prvoj polovici kolovoza premašili smo tri milijuna noćenja, a  napokon je  izostala i srpanjska rupa koja nas je pratila ranijih godina i umnogome remetila ioanaku izvrsnu statistiku. Tako smo, uz odlično popunjen lipanj i prevladanu srpanjsku rupu, uplovili i u kolovoz u kojem je dosad, a riječ je o prvoj polovici mjeseca, ostvarili više od tri milijuna noćenja. 

– Ove smo godine ostvarili 13-postotni skok u odnosu na isto vrijeme lani, a i prva dva kolovoška tjedna rasla su za više od tri posto pri čemu smo po prvi put izbjegli i srpanjsku rupu te zabilježili i vrlo dobru popunjenost u lipnju. Predsezona je također bila odlična. Ostvarili smo rast od 20 posto što daje vjetar u leđa našim očekivanjima i o odličnoj posezoni, rekao je za Trogirski portal direktor ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.  

Što se tiče strukture gostiju, Poljaci su ostvarili rast od 25 posto, na drugo su se mjesto probili Nijemci koji su pretekli Čehe, a posebno  veseli  podatak da su gosti iz Velike Britanije u zadnje tri godine zabilježili rast od 70 posto.

-Puno smo radili, oglašavali se, ulagali u marketing i promidžbu tako da rezultat nije mogao izostati. Osim toga, fejsbuk stranica  županijskog ureda TZ-a ima pola milijuna fanova dok je naš you tube kanal ostvario 9 milijuna gledanja. Ništa se više ne može sakriti, niti gostu podvaliti. Globalno smo selo, sve se može na internetu brzo provjeriti. Prema tome, odlični rezultati temelje se na predanom radu i velikom trudu svih zaposlenih u turizmu ključ kojeg su upravo naši ljudi, naglasio je Stella, istaknuvši da su sve destinacije u našoj županiji ostvarile izvrsne rezultate, uključujući i Dalmatinsku zagoru.  

Uz Split, Brač i makarsko primorje, Stella hvali i Trogir koji ruši sve rekorde i u noćenjima i u dolascima iako je tamošnji ured TZ-a još uvijek bez direktora.

-Trogir je, zbog svoje povijesne baštine, oduvijek bio turistički zanimljiv no u zadnje su vrijeme tamo snimane poznate serije što je populariziralo grad i pobudilo veliki interes zapadnoeuropskih gostiju. Odličnim rezultatima puno su pridonijeli i tamošnji turistički djelatnici kojima reba odati dužno priznanje, pohvalio je Stella trogirski ured TZ-a koji je od početka godine bez čelnog čovjeka.  

Od 230 000 turističkih postelja u našoj županiji, čak 160 000 otpada na obiteljski smještaj, hotelski kapaciteti ograničeni su na 32 000 kreveta, a drugo je smještaj u kampovima, domaćinstvima i slično.

Da nam nedostaje hotelskih postelja priznaje i prvi čovjek dalmatinskog turizma, no smatra i da stvari kreću nabolje s obzirom na najavljene investicije.  U svakom slučaju, prioritetna zadaća je daljnji iskorak u turizam što uključuje široku lepezu izbora za ciljane goste koji na najbolji način trebaju iskoristiti vrijeme provedeno u Dalmaciji. S druge strane, u izradi je i strateški dokument održivog razvoja turizma koji bi trebao izbalansirati dva, na izgled kontradiktorna cilja, a to znači da utrka za golim brojkama i statistikom ne smije ići na štetu lokalnom stanovništu.

ZADNJE OBJAVE