31 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRJerolim Ostojić svojim životom i djelom obogatio je Trogir

Jerolim Ostojić svojim životom i djelom obogatio je Trogir

U trogirskoj gradskoj vijećnici jučer je održana komemoracija u povodu smrti  mr.sc. Jerolima Ostojića koji je u periodu od  1994.godine do 1997.godine obnašao dužnost gradonačelnika .

Preminuo je u  75.godini nakon teške bolesti. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu.Studirao je medicinu u Zagrebu.Diplomirao je matematiku i fiziku te  pravo položivši pravosudni ispit te je magistrirao na poslijediplomskom studiju „Pravo mora“ na temu „onečišćenje morskog okoliša od nuklearnih tvari“ .

Ipak, Ostojić je prvenstveno bio slikar,godinama  najproduktivniji trogirski likovnjak koji je tražio i nalazio ishodište u rodnom  gradu  Trogiru , njegovim kamenim i drevnim prostorima,toplim bojama i labirintu uskih uličica.

 -Vodio je grad u teškim okolnostima.Razorne posljedice Domovinskog rata i politička previranja na lokalnoj razini ostavila su traga,no u svom djelovanju uvijek se trudio izdizati iznad sitnih, dnevnih interesa te ispred svega stavljao dugoročni interes grada.Zalagao se prvenstveno za podizanje svijesti građana o značenju kulturno-povijesne baštine, o čemu svjedoči početak inicijative za kandidaturu Trogira na UNESCO-ov popis svjetske baštine.Za njega su najvažnije politike bile prostorno planiranje, infrastruktura te prometna problematika, istaknuo je u svom obraćanju gradonačelnik Ante Bilić.

Obiteljska prijateljica, i pjesnikinja  prof. Ivanka Mijić izuzetno dirljivim riječima oprostila se od njega.

 -Volio je Jerolim putovati, ali nikada  baš nikad nije pomislio napustiti svoj Trogir. Gotovo čitav život proveo je u svom stanu uz sjeverna gradska vrata kao da je čuvao ulaz u grad.Tu je bio i njegov atelje, središte njegova svijeta i života. Bio je kao posljednji vojnik na straži grada i vremena koje se nepovratno mijenja te nestaje. Svojim životom i djelom obogatio je Trogir koji je neizmjerno volio.Sada i on postaje dio njegove baštine i povijesti , a na nama je da tu baštinu čuvamo. Neka ga tamo gore ništa  ne boli.Neka mu je miran san  poručila je Mijić.

Budući da je Ostojić  bio istaknuti sportaš, rukometaš i atletičar prigodnim riječima obratio se Dubravko Škokić, predsjednik zajednice sportova , a u ime prijatelja dr.Mladen Pavić koji je podsjetio na njegovu skromnost.Nije bio čovjek od velikih riječi, već djela. Bio je član HDZ i nije bio za odvajanje općina  iz Trogira zbog čega se nekima tada  zamjerio ,rekao je između ostalog  Pavić

 Shrvana supruga Anka zahvalila se svima koji su nazočili komemorativnom skupu.

 – Znam koliko ste ga voljeli, a i on vas, vjerujte mi, kazala je .

 Iza njega ostala je nedovršena monografija i retrospektivna izložba koju je pripremao. 

{gallery}ostojic{/gallery}

ZADNJE OBJAVE