12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRIzviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21. listopada

U kratkom izlaganju, načelnik je istaknuo najbitnije sigurnosne pokazatelje koji oslikavaju dobro stanje sigurnosti u gradu.

-Prihvatili smo prijedlog gradonačelnika Ante Bilića, a po uzoru na druge gradove, da policija jednom godišnje prezentira sigurnosnu situaciju. Napravili smo pregled sigurnosnih pokazatelja za prvih devet mjeseci kako bi se utvrdili postojeći trendovi, broj i struktura kaznenih djela. Generalno smo zadovoljni sigurnosnom situacijom. Iz podataka se vidi kako su gotovo sva sigurnosno indikativna kaznena djela u padu u odnosu na protekle tri godine. Određenih kategorija kaznenih djela je više nego prethodnih. Međutim, radi se o drugačijem administrativnom pristupu prema kaznenim djelima koji se progone po prijedlogu oštećenika, dakle ne po službenoj dužnosti. U najvećem broju radi se o prijetnjama i oštećenjima tuđe stvari koji nisu toliko od sigurnosnog značaja.

-Što se tiče prekršaja protiv javnog reda i mira, bilježimo nešto veći broj. Međutim, to uvijek ne znači da je stanje lošije, nego pokazuje veću aktivnost policije pogotovo u nadzoru ugostiteljskih objekata jer je  broj prekršaja porastao upravo u njima. Ne radi o ozbiljnim tučnjavama i nasilju, već o buci u večernjim satima na koje policija postupa po prijavi građana.

-Bilježimo veću aktivnost policije vezano za problem droga. U prometu je situacija u okviru naših postavljenih petogodišnjih ciljeva. Najveće sigurnosne prijetnje na našem području su imovinski kriminalitet i prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. Od težih kaznenih djela, ove godine imali smo dva razbojništva. Jednako važan je i subjektivni doživljaj sigurnosti. Koliko se građani zaista osjećaju sigurni, koliko su zadovoljni radom policije te imaju li u nju povjerenja, kazao je načelnik postaje Marko Doljanin.  

-Imamo odličnu suradnju sa policijskom postajom. Ono što sugeriram, a i veliki broj građana me to pita, vezano je za noćne utrke motora. Bilo bi dobro napraviti akciju policije u tom smjeru, predložio je gradonačelnik Ante Bilić te dodao kako se kroz sustav video nadzora, kojeg uvode u gradu, povećava prevencija kaznenih djela.

Nakon izlaganja Izvješće je razmotreno i prihvaćeno.

ZADNJE OBJAVE