16.8 C
Trogir
Utorak, 19 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAIznajmljivači ‘na crno’ na udaru inspektora, počinje pojačani nadzor

Iznajmljivači ‘na crno’ na udaru inspektora, počinje pojačani nadzor

Od 1. travnja Državni inspektorat preuzima sve poslove inspekcije i najavljuje jače suzbijanje sive ekonomije. Proteklih godina inspektori Ministarstva turizma kontrolirali su samo registrirane iznajmljivače

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene dva turistička zakona, o ugostiteljskoj djelatnosti i o pružanju usluga u turizmu, kojima se regulira da poslove turističke inspekcije od početka travnja preuzima Državni inspektorat.

“S obzirom na to da od 1. travnja Državni inspektorat preuzima poslove inspekcijskog nadzora iz nadležnosti turističke inspekcije Ministarstva turizma, te poslove inspekcijskog nadzora neregistriranog obavljanja ugostiteljske djelatnosti i pružanja usluga u turizmu iz nadležnosti Ministarstva financija i Carinske uprave, kao i poslove sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva, provodimo usklađivanje dva turistička zakona s odredbama Zakona o državnom inspektoratu”, objasnio je ministar turizma Gari Cappelli.

Iznajmljivači pod strožim nadzorom već ovog ljeta

Zakonske promjene mogle bi već ovog ljeta postrožiti inspekcijski nadzor nad sivom ekonomijom koja je u turizmu doživjela pravi bum porastom utjecaja online platformi za iznajmljivanje. Turistička inspekcija Ministarstva turizma kontrolirala je, naime, samo prijavljene subjekte u cvatućem biznisu privatnog smještaja. U zadnje dvije godine i njihov broj je značajno porastao te premašio 105 tisuća registriranih iznajmljivača, piše poslovni.hr.

Podsjetimo, Porezna uprava objavila je u travnju prošle godine kako je više od polovice privatnih iznajmljivača koji svoje apartmane i kuće za odmor iznajmljuju preko internetskih platformi poput Booking.coma i Airbnba u 2017. godini utajilo dio prihoda. Najčešće se radilo o izbjegavanju plaćanja PDV-a na proviziju, odnosno o prijavljivanju nižih prihoda i izbjegavanju upisa u registar poreznih obveznika PDV-a.

U 2018. turistički inspektori obavili su 9.835 inspekcijskih nadzora, od toga 8.703 nad poslovanjem ugostitelja, a 1.132 nad poslovanjem pružatelja usluga u turizmu. U čak 8.005 nadzora nisu utvrdili povrede propisa, što znači da je 81 posto nadziranih poslovalo u skladu s propisima.

Povrede propisa, uglavnom iz područja ugostiteljstva, turistički inspektori utvrdili u 19 posto nadziranih pružatelja usluga u turizmu te 122 povrede propisa iz područja turizma.

Carinska uprava u 2017. naplatila tek oko 200 tisuća kuna kazni

Carinska uprava je, prema zadnjim dostupnim podacima za 2017. godinu, u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza te godine obavila 382 nadzora privatnih iznajmljivača smještajnih kapaciteta. Utvrđeno je 96 nepravilnosti te je izrečeno 212.000 kuna prekršajnih kazni.

“Najveći broj nadzora obavljen je na području nadležnosti Područnog carinskog ureda Split gdje je obavljeno 194 nadzora te je utvrđeno 35 nepravilnosti, kao i na području grada Rijeke gdje je obavljeno 128 nadzora, te je utvrđeno 36 nepravilnosti. Na područjima Zagreba i Osijeka obavljeno je 60 nadzora te je utvrđeno ukupno 25 nepravilnosti”, kazali su u Ministarstvu financija.

Za usporedbu, 2009. godine zbog nelegalnog pružanja usluga smještaja turistima Državni inspektorat je zapečatio čak 1.005 smještajnih jedinica s ukupno 3.825 ležaja. U pojačanim akcijama u priobalju tijekom turističke sezone te su godine inspektori obavili ukupno 23.100 inspekcijskih nadzora, a po raznim je osnovama u državni proračun uplaćeno gotovo 10,7 milijuna kuna kazni.

Izvor: prviplan.hr

 

ZADNJE OBJAVE