20 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAIzložba "U čiovskom akvatoriju" Ane Bošković Freund u Muzeju grada Trogira

Izložba “U čiovskom akvatoriju” Ane Bošković Freund u Muzeju grada Trogira

U atriju Muzeja grada Trogira u utorak, 4. srpnja  u 20 sati otvara se izložba slika akademske slikarice Ane Bošković Freund “U čiovskom akvatoriju”.

Slikarica predstavlja 30-ak slika izvedenih u akriliku i drugim tehnikama, sa motivima šireg trogirskog okruženja. Izložbu će otvoriti Igor Brešan.

 “Poveznica ovog postava je zapadna punta Čiova. Punta Aninog djetinjstva…  Anino očište i bezvremena, metafizička duhovna i štafelajna pozicija je upravo tu. A tu obuhvaća 360 stupnjeva vidljivog i nevidljivog prostora u svim smjerovima… 

…Kamo god da gleda vidi more, obzor, obalu, otok i arhipelag, nebo i nebeske pojave, živi svijet, pojedinačno i zajedno. Vidi total i segmente u totalu. To i je ono najbolje i najvažnije. Ono najvrednije.

Približi li se za red veličina, Ana vidi vrt, makiju, šumicu, biljke, sklad i suživot vrsta, krase i sike, male velike zaokružene svjetove, ekosustave. Kada gleda u more, ona viri i pod more, pa opet otkriva vrt ništa manje raskošan od onoga sa perunikama, alojama, kaduljom i pelinom, agavama i borovoma, nezaobilaznim maslinama; ovaj ima svoje vrste, onaj svoje, ali sve je to jedan te isti, Anin vrt.”

 “Svjetlo je Aninim slikama očigledno sveprožimajuće i to na mnoge načine: u jari i sparini dana, u rumenilu sunca nad gordim oblacima, u zraku i pod morem, u ljeskanju i krestama valova, u zvijezdama i feralima, u odsjaju ljetnikovca koji propada tik uz more, u fotosintezi, koji biljkama daje život, a život im potom daje raznolikost koja sva intenzivno svijetli svojim bojama.”

“Kod Ane malo gdje na slici je akcent, a tamo gdje ga nema, tamo ga baš ima – jer sve je akcent, odnosno cijela slika predstavlja akcent u nešto širem  kontekstu. Anine slike su poklon i poruka svijetu, tih i skroman, ali iskren, nedvosmislen i dobrodošao: osluškujmo i slušajmo prirodu.”

Vedran Karadža Tabulov, akademski slikar-grafičar,iz predgovora

 Izložba Ane Bošković Freund bit će otvorena do 17. srpnja. Može se razgledati svaki dan (pon – ned) ujutro od 10:00 do 13:00 te poslijepodne od 18:00 do 21:00 sati, a ulaz je slobodan.

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE