25 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAIzložba "Pomicanje granica" u Muzeju grada Trogira

Izložba “Pomicanje granica” u Muzeju grada Trogira

Izložba “Pomicanje granica” – 8. salon Likovne udruge Trogir na kojoj osamnaest članova udruge predstavlja svoja ovogodišnja umjetnička ostvarenja otvorena je u četvrtak u atriju Muzeja grada Trogira.

Ovaj, 8. salon LUT-a  bit će otvoren do petka, 15. prosinca, a na njemu su svoje radove izložili: Anđelka Balov, Franciška Božan, Ivanka Buble, Predrag Čavar, Marija Djini, Simon Djini, Mirjana Hrabar, Irena Ivačić, Ines Ivica, Marina Ivica, Zdenka Klarić Franičević, Mirko Marović, Snježana Matić, Snježana Mayer, Ivica Prga, Anita Reljić, Renato Sartori i Nina Šimunović.

U ime domaćina, Muzeja grada Trogira, nazočnima se obratila ravnateljica dr.sc. Fani Celio Cega, a potom je kustosica Aleksandra Bilić Petričević otvarajući izložbu, za koju je napisala i predgovor kataloga, naglasila kako su na izložbi  zastupljeni gotovo svi oblici likovnog izražavanja – od slikarstva i kiparstva do primijenjene umjetnosti. 

Dodala je kako njihova djela nastaju oslanjajući se ili na vanjski svijet koji ih okružuje ili na unutarnji svijet, kada stvaraju uranjajući u vlastitu podsvijest. Svoja emocionalna stanja oni likovnim jezikom pretaču na medij u kojem stvaraju, katkad je to žestoka likovna akcija koja nudi više intuicijsku, a manje intelektualnu reakciju, katkad je više obilježena simboličkim svojstvima, a katkad pretjerana deskriptivnost i naracija nadjačaju vrijednost likovnog izričaja. Pojedina djela pružaju promatraču utjehu i mir, dok druga izazivaju estetsku provokaciju i snažnu osjetilnost. Individualni rast i osobni razvojni put vrlo je raznolik, pojedini izlagači već imaju izgrađen osobni likovni rukopis, dok drugi još istražuju načine likovnog izražavanja. Većina njih stvara djela u intimnosti svojih domova te im je itekako dobrodošla interakcija s okolinom. Njihova su djela oblik neizgovorene riječi, a ujedno i oblik obrane od svijeta koji zna biti ugrožavajući. Pohvalna je njihova ustrajnost da se Likovna udruga Trogir održi aktivnom usprkos svim izazovima koje donosi suvremeni način života kao i težnja da se kreativnim djelovanjem suprotstave sveprožimajućoj atmosferi površnosti današnjice. 

Ovogodišnji 8. salon Likovne udruge Trogir integrira umjetničko iskustvo izlagača proteklih godina, otvara nove prostore na kojma će se u budućnosti temeljiti njihovo likovno djelovanje te omogućava pomicanje osobnih granica i zadanih okvira, zaključila je kustosica Bilić Petričević. Muzeju grada Trogira u ime svih članova udruge zahvalila je predsjednica Marina Ivica. 

Radno vrijeme u kojem možete razgledati izložbu “Pomicanje granica” je od ponedjeljka do subote 10:00 – 13:00 te 17:00 do 20:00 sati.

Foto: ZK 

{gallery}lut8{/gallery}

ZADNJE OBJAVE