31 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAIzložba PET SHOP Ivane Filip otvorena u Muzeju grada Trogira

Izložba PET SHOP Ivane Filip otvorena u Muzeju grada Trogira

Izložba “Pet shop” vizualne umjetnice Ivane Filip otvorena je u ponedjeljak u atiju Muzeja grada Trogira.

Naslov izložbe “Pet shop” u sebi nosi i otkriva puno toga… Ljudi s jedne strane kupuju kućne ljubimce u za to predviđenim trgovinama, dok s druge strane uništavaju životinje nemilice, bez prave egzistencijalne potrebe za tim, navela je u predgovoru Goranka Tomaš koja je i otvorila izložbu.  

Nadmoć nam nikako ne daje pravo da možemo činiti što god nas je volja, nadmoć nam ne daje pravo da trebamo i moramo ubijati bilo koje živo stvorenje bez promišljanja je li nam to zaista bitno za egzistenciju ili je to samo čin obijesti koji će završiti na smetlištu i tako će se to isto smetlište zatrpavati. Ivana promišlja o životu dvostrukih kriterija i mjerila, o licemjerstvu između “Pet shopa” i klaonice kokoši ili pak kojih drugih životinja, promišlja o vuni psa koja se mogla iskoristiti za jedan šal, a tek značenje oltara kao mjesta kojem se divimo ili pak kao mjesta na kojem je puno životinja izgubilo svoje živote… No, nije sve tako crno, nikad nije, postoje pojedinci koji na ulici hrane mrave, postoje i oni koji vjeruju u dobru sreću pauka s velikim nogama, a postoje i umjetnici poput Ivane koji preispituju sebe i svijet oko sebe te šalju poruke koje nas šokiraju, pa nas zamisle, a ustvari im je zadaća da nas promijene i nauče jer čovjek može učiti dok je živ!, zaključila je Tomaš. 

Ivana Filip je vizualna umjetnica, rođena 1978. u Novoj Gradiški. Živi i radi u Splitu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2002., a 2016. na akademiji likovnih umjetnosti Gerrit Rietveld Academie u Amsterdamu. U slobodno vrijeme bavi se aktivizmom, piše, podučava, volontira. Članica je HULU i HDLU. Izlagala je na grupnim izložbama u Essenu, Veneciji, Amsterdamu, Rotterdamu, Zagrebu, Splitu.

Izložba “Pet shop” bit će otvorena do 9. srpnja, a možete je razgledati u vremenu od 10:00 do 13:00 te poslijepodne od 18:00 do 21:00 sat. 

Foto: Muzej grada Trogira 

 

ZADNJE OBJAVE