19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAIstraživanje CRO Demoskopa

Istraživanje CRO Demoskopa

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u rujnu mjesecu, pokazuje nekoliko zanimljivih nalaza o preferencijama političkih stranaka, percepciji političara i drugim odnosima u političkoj areni.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom rujna, HDZ bi i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik. Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 27,2 posto (prema 26 posto iz kolovoza).

Rast potpore stranci na vlasti nisu omeli događaji u brodogradilištima niti sukob u vrhu stranke. S druge strane SDP se zaustavio na svom najnižem rezultatu (sada 18,1 posto prema 18 posto iz kolovoza).

Živi zid je na trećem mjestu s izborom od 12,7 posto (malo manje od prošlomjesečnih 13,2 posto). Negativni rezultat zabilježio je i Most s izborom od 6,8 posto (prije mjesec dana 7,5 posto). Među prve četiri stranke na ljestvici rejtinga u odnosu na prošli mjesec samo je HDZ zabilježio međumjesečni rast, SDP se zadržao na gotovo istoj razini, dok su Most i Živi zid zabilježili međumjesečni pad izborne podrške.I u ovomjesečnom je istraživanju zabilježen relativno visoki udio neodlučnih birača koji sada iznosi 12,4 posto. 

Vrh ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara drugi mjesec zaredom drži predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je na ovomjesečnih 21 posto (prema kolovoških 20,8 posto).

Na drugom je mjestu “Nitko” (niti jedan političar) s izborom od 19,8 posto. Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 7,7 posto izbora.

Zanimljivo je kako niti ovaj mjesec među deset najpozitivnijih hrvatskih političara nema predsjednika najveće oporbene stranke, Davora Bernardićakoji se 0,5 posto izbora dijeli dvadesetdrugo mjesto.

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara je premijer Plenković s izborom od 25,8 posto (u odnosu na 25,7 posto iz kolovoza). Na drugom je mjestu Davor Bernardić s izborom od 13,7 posto (u kolovozu 14,7 posto).

Na trećem su mjestu “Svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 11,4 posto .

ZADNJE OBJAVE