10 C
Trogir
Petak, 27 siječnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRInvesticija u trogirski Dom zdravlja: Završeno uređenje odjela hemodijalize

Investicija u trogirski Dom zdravlja: Završeno uređenje odjela hemodijalize

Prošli tjedan završili su radovi na uređenju odjela hemodijalize u trogirskom Domu zdravlja čiji su prostorni kapaciteti sada udvostručeni, a nabavljena je i nova oprema kojom će se osigurarati kvalitetno liječenje bubrežnih bolesnika.

Jučer je proveden i inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva koje je dalo zeleno svjetlo za ponovo otvaranje trogirske hemodijalize u čiju je obnovu županijski Dom zdravlja uložio više od tri milijuna kuna. 

Zadnja četiri mjeseca, koliko su trajali radovi na trogirskoj dijalizi, pacijenti s ovog područja, njih dvadesetak, oraganizirano su i uz pratnju liječnika putovali u Sinj gdje su imali sve uvjete za kvalitetno liječenje jer je i tamošnji odjel hemodijalize nedavno obnovljen.  Očekuje se da će resorno ministarsvo nakon prvosvibanjskih praznika odraditi svoj dio posla, a to je papirologija vezana za dozvole bez kojih se odjel ne može ponovo otvoriti iako je uređen i za dijaliziranje spreman još od prošlog tjedna.

-Ovaj 3, 3 milijuna kuna vrijedan projekt, koji smo pripremali dvije godine, proveli smo za tri i pol mjeseca, i to unatoč nevjerojatnom otporu liječnika i medicinskog osoblja koji su, zbog osobnih interesa, a na račun najtežih bolesnika, pokušali opstruirati radove i uzurpirati prostor na koji nemaju pravo.  Ne bih se sada osvrtao na ono što je bilo jer sve je na kraju završilo onako kako treba- na korist pacijenata koji će se sada liječiti u skladu sa zdravstvenim strandardom koji je ranije izostao, rekao je za Trogirski portal dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koji je i nositelj ove investicije. 

Zadovoljan obavljenim poslom, dr. Petric kaže i da će ulaganje u odjele na kojima se liječe najteži bolesnici, poput bubrežnih, imati prioritet u njegovu ravnateljskom mandatu, a što se tiče trogirskog Doma zdravlja, sljedeći na redu je odjel fizikalne terapije.  

Na prozivke nekih liječnika da je prvo trebalo obnoviti samu zgradu te njeno krovište, ravnatelj kaže da „prepiturati“ fasadu nije problem, te da će se to i učiniti, ali naglašava da ga čudi takav stav kolega koji su pobrkali prioritete.

-Što je bilo, bilo je, neću se na to više osvrtati, ali ne mogu shvatiti da netko kaže kako uređenje trogirske dijalize nije bio priritet nego da je važnije „prepiturati“ fasadu. Neka pitaju najteže bolesnike što znači liječiti se u skučenom i neprimjerenom prostoru, a neki od njih na dijalizi provedu i pet sati. Mislim da smo napravili dobar i koristan posao, a to će potvrditi i pacijenti kad se za nekoliko dana počnu liječiti na novouređenom odjelu hemodijalize, poručio je dr. Petric.

ZADNJE OBJAVE