2 C
Trogir
Subota, 22 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRINTERVJU: GORDANA PITEŠA, PREDSJEDNICA SEKCIJE ZOT-a PRI HGK ŽUPANIJSKOJ KOMORI SPLIT

INTERVJU: GORDANA PITEŠA, PREDSJEDNICA SEKCIJE ZOT-a PRI HGK ŽUPANIJSKOJ KOMORI SPLIT

OČEKUJEMO USPJEŠNIJU SEZONU NEGO LANI

U Splitu je 17. ovog mjeseca održan šesti regionalni forum obiteljskog smještaja Splitsko – dalmatinske županije. Prije toga skupa održana je i online deveta sjednica Sekcije Zajednice obiteljskog smještaja Županijske komore Split. Od tim događajima te prognozama za predstojeću turističku sezonu razgovarali smo s Gordanom Pitešom, predsjednicom Sekcije Zajednice obiteljskog turizma HGK Županijske komore Split.

Riječ je o respektabilnom susretu najmjerodavnijih stručnjaka u turizmu na našem području.

  • Na 6. regionalnom Forumu na panel raspravi „Obiteljski smještaj – novo doba poslovanja” u prostorijama Komore, uz pridržavanje epidemioloških mjera, uz mene kao predstavnicu Sekcije ZOT-a SDŽ/ domaćina Foruma i predstavnice ZOT-a na nacionalnoj razini sudjelovali su predstavnici NZJZ Split, Turističke zajednice SDŽ, Upravni odjel za turizam i pomorstvo – SDŽ, Porezna uprava Područni ured Split, Zračna luka Split. Ovim putem još jednom zahvaljujem ŽK Split, predsjedniku  i poslovnoj tajnici naše Sekcije na angažmanu da i u ovakvim uvjetima potpomogne okupljanju domaćina u obiteljskom smještaju koji su svojim online sudjelovanjem potvrdili važnost ovog događanja.

Koje su glavne teme Foruma?

  • Između ostalog rečeno je da će se  povećati broj punktova za testiranje na COVID-19 u našoj županiji tako da će punktovi biti  smješteni na Braču, Hvaru, Visu, u Makarskoj, Imotskom, Trogiru, Sinju i Splitu. Razgovara se i o punktu u Zračnoj luci Split. TZ SDŽ će ove, kao i prošle godine, sufinancirati punktove za testiranje. PCR testove za sada može raditi samo HZJZ, a intencija je da rezultat testa bude brži te da turist nalaz dobije e-mailom. I ove godine je osiguran smještaj za izolaciju/karantena u slučaju da se gost razboli ili razvije simptome Covid-a tijekom boravka u smještaju. Ispred Sekcije ZOT-a predložili smo da se pokušaju subvencionirati troškovi testiranja za goste koji ostaju tri dana ili duže te istaknuli važnost besplatnih ili što jeftinijih testova.

Kakve su prognoze za ovogodišnju turističku sezonu?

  • U neizvjesnoj 2020. godini cijeli turistički sektor pa tako i domaćini u obiteljskom smještaju bili su suočeni s otkazivanjem rezervacija, povratom akontacije, last minute rezervacijama i  smanjenjem cijena usluga. Republika Hrvatska je bila na 50 posto dolazaka i noćenja u prošlo godini  u odnosu na 2019. Najveći  je dio iznio obiteljski smještaj, lošije su prošle urbane sredine, a bolje kuće za odmor u izoliranijim sredinama te objekti više kvalitete.

Moram kazati kako je predstojeća sezona neizvjesna te da smo svjedoci kako se epidemiološka situacija mijenja iz dana u dan ne samo u Hrvatskoj, nego i diljem Europe i šire. Očito je da predsezone neće biti, a rezervacije za sezonu ne stižu ili stižu u malom broju. Oslanjamo se na last minute rezervacije. Privatni iznajmljivači spremni su na prilagodbu situaciji jer su već i u 2020. godini pokazali da to mogu. 

Preporuka je svakako da stave naglasak na prodaju, odnosno budu prisutni na više prodajnih kanala, budu fleksibilni prilikom otkazivanja, oprezni sa spuštanjem cijena smještaja, te da se kao i do sada pridržavaju sigurnosnih protokola u svojim smještajnim objektima, čak i više nego prije da održavaju  direktan kontakt s gostima kako bi im mogli prenijeti jasne i aktualne informacije.

Uz olakšavanje procedura testiranja, jasnog stava što je potrebno prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku te dobrog i jasnog promoviranja istog prema svim emitivnim tržištima nadamo se i očekujemo da će 2021. godina biti bolja u odnosu na 2020. Sigurno epidemiološko okruženje i jednostavnost putovanja bit će preduvjet dolaska gostiju.

Safe stay in Croatia?

  • Nacionalna oznaka sigurnosti u turizmu koju bih svakako preporučila. Iako su i u 2020. godini privatni iznajmljivači slijedili preporuke HZJZ i uspješno ih implementirali, ove godine je to dobilo i formalan oblik te oznaka može biti presudna gostima pri odabiru smještajnog objekta.

Što je s Covid „putovnicama”/Digitalna zelena potvrda?

  • Radi se o potvrdi za putovanje koja je tek predložena od strane Europske komisije, a sadrži potvrdu o cijepljenju protiv Covid-19 ili potvrdu da je osoba preboljela Covid-19 ili negativan rezultat PCR testa. Definitivno nije preduvjet za slobodno kretanje, nego bi se njezinim uvođenjem ubrzalo i olakšalo kretanje. Smatram da je sve ono što će olakšati i potaknut putovanja, pokrenuti turizam i gospodarstvo u cjelini dobro došlo.

Kakav je interes turističkih djelatnika za cijepljenjem?

  • Anketom provedenom od strane Ministarstva turizma i sporta 70 posto turističkih djelatnika izrazilo je želju da bi se cijepilo protiv koronavirusa. Sukladno tome najavljeno je da će turistički djelatnici dobiti prioritetno pravo cijepljenja nakon što se procijepe prethodno prioritetne skupine. Ovih dana je poslan poziv da se prikupe i dostave podaci turističkih  djelatnika. Na regionalnom Forumu  izrazili smo molbu da se pri tome ne izostave privatni iznajmljivači (fizičke osobe). Do ovog intervjua nemam povratnu informaciju o tome.

Kasnimo li s pripremama za ovu sezonu?

  • Kad pogledamo konkurentske zemlje kasnimo s pripremama za ovu sezonu. Zemlje poput Turske i Grčke već se dobro promoviraju. Kako sada stvari stoje putovanja neće biti do sredine svibnja pa se nadam da ćemo to nadoknaditi. Hrvatska mora donijeti jasan stav što je potrebno oko ulaska u našu zemlju i olakšati cijelu proceduru testiranja te postići što bolju epidemiološku sliku.      

Što kažete o pomoći države privatnim iznajmljivačima?

  • Pojavom koronavirusa i posljedicama na poslovanje privatnih iznajmljivača / domaćina u obiteljskom smještaju ZOT se aktivno uključila u prijedloge mjera za ublažavanje posljedica pandemije kako na nacionalnom tako i na županijskom nivou.

Na nacionalnoj razini otpisala se druga rata paušala poreza i prireza na dohodak od iznajmljivanja (25 posto), otpisalo se 50 posto turističke pristojbe i 50 posto turističke članarine na glavne krevete te otpis na pomoćne krevete. Osigurao se i moratorij na kredite, koji istječe u lipnju 2021. Na županijskom nivou  tražilo se od jedinica lokalne samouprave otpis dijela komunalnih naknada, ali osim odgoda plaćanja nismo dobili nikakvu konkretnu pomoć.

Ukupan pad prihoda privatnih iznajmljivača je oko 50 posto, a navedene mjere nisu dovoljne niti ima naznake hoće li će se nastaviti.

Rezultat neizvjesne 2020. godine u Splitsko – dalmatinskoj županiji je rezultirao gubitkom 11 posto privatnih iznajmljivača (zahtjevi za odjavu  dolazili su tijekom cijele godine, a najintenzivnije tijekom prosinca). Dio njih se možda planira prijaviti opet dogodine, pa je jedan od prijedloga ZOT-a umjesto odjavljivanja zalaganje za mogućnost stavljanja statusa privatnog iznajmljivača u mirovanje barem na godinu dana.

Također, bilo bi poželjno kada bi se u ovakvim kriznim vremenima za olakšanje poslovanja i ublažavanje posljedica pandemije donosile odluke na županijskim razinama i razinama jedinica lokalne samouprave, a vezano za visinu iznosa obveza u danim zakonskim okvirima.

ZOT  je u veljači 2021. godine resornom ministarstvu iznijela prijedloge mjera za olakšanje poslovanja, ali prema našem saznanju niste dobili odgovor.

  • Prijedlozi mjera su oslobođenje plaćanja prve rate godišnjeg paušalnog poreza na dohodak privatnim iznajmljivačima kojem je rok plaćanja 31. ožujak ove godine, oslobađanje plaćanja turističke pristojbe i članarine za 2021. godinu za sve koji odjave svoje smještajne kapacitete uz uvjet da u njima nisu imali evidentirane goste, odnosno pronalaska načina kreditiranja privatnih iznajmljivača temeljem poslovanja u 2019. godini, ili na osnovi davanja jamstva ili subvencioniranja kamatne stope (korištenjem postojeće HABOR-ove kreditne linije za privatne iznajmljivače s mogućnošću reprogramiranja za fiksne troškove). Objavljenim pozivom od strane Mints-a za dodjelu državnih potpora poduzetnicima iz sektora turizma i sporta nisu obuhvaćeni privatni iznajmljivači fizičke osobe.

Kako se može postati član ZOT-a?

  • Aktivni članovi Zajednice obiteljskog turizma su volonteri kako na nacionalnom tako i na županijskom nivou. Svi koji žele postati članovi ili barem dobivati informacije važne za obiteljski smještaj mogu popuniti pristupnicu na web stranici HGK. Članstvo se ne naplaćuje. Nakon održane sjednice i regionalnog Foruma Sekcija Zajednice obiteljskog turizma Splitsko – dalmatinske županije nastavit će se s online edukacijama u narednom periodu.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE