9 C
Trogir
Subota, 27 studenoga, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRINTERAKTIVNA MAPA TROGIRA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

INTERAKTIVNA MAPA TROGIRA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Većina građana po želji odlazi u restorane, trgovine, javne ustanove, kafiće… Međutim, osobe u invalidskim kolicima moraju pomno isplanirati svaki svoj izlazak. Pred njima su prepreke o kojima mnogi od nas ne razmišljaju: uska vrata, prolazi, stepenice, razmak između stolova, prilagođen WC, parking za osobe s invaliditetom koja često zauzimaju bahati vozači i slično.

Dosad nisu postojale dostupne informacije o pristupačnosti objekata

Stipo Margić koji je ujedno i osoba s invaliditetom i njegov kolega Mijo Matijević osnovali su udrugu Liberato. Osmislili su aplikaciju kojom su dostupne sve informacije o pristupačnim lokacijama za osobe s invaliditetom. Kada se klikne na interaktivnu mapu i pronađe npr. grad Split prikazuju se objekti u tom gradu. Klik na objekt prikaže dostupne informacije da li su osigurani rampa, stepenice, prilagođen WC i slično. Svaki objekt dobije jedno od tri svjetla kao na semaforu: crveno (nepristupačno), žuto (pristupačno uz pomoć) ili zeleno (u potpunosti pristupačno).

  • Nakon mapiranja Splita, počelo se raditi na mapiranju Trogira u suradnji s našom Udrugom tjelesnih invalida TOMS. Bilo je potrebno proći cijelu staru gradsku jezgru, porazgovarati s vlasnicima objekata, fotografirati ulaz u njih i ispuniti kratki upitnik. Anketiranje je prošireno na Travaricu, dio Čiova, put policije I rubnih dijelova Trogira. Svi prikupljeni podaci proslijeđeni su udruzi Liberato. Izuzetno nam je drago što smo sudjelovali u implementaciji interaktivne mape koja će se nastaviti ažurirati i razvijati. Pozivamo sve zainteresirane da Liberatu pošalju potrebne podatke za unaprjeđenje mape kako bismo zajedno olakšali, kako turistima tako i našim sugrađanima s invaliditetom pristup potrebnim informacijama, kazuje Ivana Mitar, članica i djelatnica Udruge TOMS i Županijske udruge slijepih.

Prikupljeni podaci implementirani su u interaktivnu mapu koja je svima dostupna na https://map.udruga-liberato.hr/?city=trogir 

VEZANI ČLANAK: https://novac.jutarnji.hr/novac/next/udruga-liberato-izradila-je-interaktivnu-mapu-za-sigurnije-kretanje-osoba-s-invaliditetom-15100410

ZADNJE OBJAVE