14.3 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Hvalevrijednim darovanjem braće Svilan obogaćen fundus Muzeja grada Trogira!

Hvalevrijednim darovanjem braće Svilan obogaćen fundus Muzeja grada Trogira!

Zahvaljujući braći Vjekoslavu i Sibilu Svilan, sinovima nedavno preminulog Mirka Svilana, fundus Muzeja grada Trogira obogaćen je vrijednom donacijom namještaja, slika i uporabnih predmeta obitelji Mavretić, od kojih je većina oplemenila stalni postav Muzeja grada Trogira!

Pok. Mirko Svilan u listopadu 2017. godine Muzeju grada Trogira darovao je portret Antuna Mavretića, portret njegove sestre te odlikovanje pape Pia IX. (o čemu možete čitati OVDJE). Još ranije, 2012. godine Muzej i g. Svilan započeli su razgovarati o darovanju namještaja, što je zahvaljujući dobroj volji njegovih sinova ostvareno ove, 2020. godine. Detalje o ovom vrijednom darovanju kao i o obitelji Mavretić kojoj su darovani predmeti prvotno pripadali saznajte u nastavku…

Prema  istraživanjima dr. sc. Fani Celio Cega, voditeljice Zbirke novovjekovne kulturne povijestiAntun Mavretić pripadnik je istaknute i bogate građanske obitelji koja se u Trogiru spominje od 18. stoljeća. Prvi se spominje Karlo Mavretić koji je 1723. godine vjenčao Ružu Cazzalo te sagradio kuću u predjelu Pasike 1784. godine o čemu svjedoči natpis na njenom pročelju. Tijekom 19. stoljeća, za načelnika Antonia Garagnin – Fanfogne, Antun je obnašao dužnost općinskog savjetnika te je, među ostalim, vodio radove na obnovi crkve sv. Mihovila 1862. godine, koja se nalazila u blizini njegovih posjeda. Po smjeni načelnika Gragnin – Fanfogne 1864. za načelnika je predložen Antun Mavretić, što je on odbio. U austrijskom katastru 1830. spominje se poduzetnik Antun Mavretić koji je imao svoju uljaru, kuću za iznajmljivanje te kuću, dvokatnicu u kojoj je stanovao. Također se spominju Roza i Elena Mavretić koje su u suvlasništvu u blizini Antunove kuće, posjedovale dvokatnicu za stanovanje. Papa Pio IX 1868. godine odlikovao je Antuna Mavretića ordenom sv. Silvestra za njegove zasluge. Odlikovanje koje se čuva u Muzeju grada Trogira, restaurirano je 2019. godine. 

Nova donacija obuhvaća  namještaj spavaće sobe i salona s pojedinim uporabnim predmetima koji  uglavnom pripadaju razdoblju 19. stoljeća. Donirani namještaj spavaće sobe sastoji se od ormara, jednog kreveta i noćnog ormarića. Namještaj za opremu salona sastoji se od bidermajerskog naslonjača – sofe s pripadajućih 6 sjedalica, nekoliko stolova različite namjene, ogledala od kojih je jedno s pozlaćenim a drugo s drvenim okvirom te kredenaca iz različitih vremenskih razdoblja (18./19. st.). Od uporabnih predmeta izdavajamo uljanicu – lucernu s priborom, vaze, bocu s cvijećem, staklena zvona unutar kojih su vaze ispunjene cvijećem, zavjesnice, pribor za pisaći stol…, jedan svežanj arhivskog gradiva te ulje na platnu s motivom šumskog pejzaža, na kojemu je kao autor potpisan Carlo L.  

Sav darovani namještaj, do preseljenja u Ičiće gdje je pok. Mirko živio, nalazio se u stanu Svilan u Trogiru, u palači Ćipiko gdje je obitelj živjela. Osobno sam, sama ili sa svojim kolegicama i kolegama, posjećivala pok. Milicu, Mirkovu majku, i sjećam se ove sobe, s koliko ju je ljubavi ona održavala i pokazivala svima, prisjeća se dr. sc. Celio Cega, voditeljica Zbirke novovjekovne kulturne povijesti unutar koje su darovani predmeti registrirani.

Ovom prigodom zahvaljujemo braći Svilan, Vjekoslavu i Sibilu, koji su odlučili ove predmete darovati Muzeju grada Trogira te na taj način obogatili njegov fundus, kao i stalni postav. Vjerujemo da će naše oduševljenje i zahvalnost dijeliti mnogi Trogirani, kao i posjetitelji Muzeja grada Trogira.

Podsjećamo, od listopada do svibnja stalni postav Muzeja grada Trogira može se razgledati od ponedjeljka do petka od 9:00 do 14:00 sat.

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....