24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRHRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA – pridružite se seminaru Kvadrilje

HRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA – pridružite se seminaru Kvadrilje

KUD Kvadrilja organizira seminar/radionicu pod nazivom „Hrvatska tradicijska glazbala“. Predavači su: Ivana Kenk Kalebić, Oliver Rogošić i Joško Ćaleta, svatko sa svojom tematikom.

Seminar započinje u subotu, 9. listopada u prostorijama društva, a završni dio održat će se dan poslije u trogirskoj gradskoj vijećnici.

  • Pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže završnog dana na prezentaciji naučenog uz uvodno predavanje etnomuzikologa, glazbenog pedagoga, kompozitora, glazbenog producenta i dirigenta Joška Ćalete. Uskoro nam slijede pripreme za smotru mandolinskih orkestara IMOTA koja će se održati 23. listopada. Nemamo puno vremena, ali naš orkestar s umjetničkim voditeljem Jakovom Koščinom je spreman. Također, povodom proslave Dana grada 11. studenog mandolinski orkestar će nastupiti u galeriji Cate Dujšin-Ribar, kazuje predsjednik društva Jerko Jakšić.
  • Upisi su iza nas, nismo posve zadovoljni, ali idemo dalje. Uskoro pokrećemo našu web stranicu putem koje će se zainteresirani moći stalno upisivati. Na taj način pokušat ćemo privući novo članstvo, ali i reaktivirati staro. Nova stranica će biti integrirana s društvenim mrežama te će predstavljati okosnicu medijskog djelovanja Kvadrilje. Zbog ažuriranja evidencije, molimo sve članove koji to žele i ostati da nam se jave u prostorije društva ili putem maila kud.kvadrilja@gmail.com, dodaje Jakšić.

Poslušajte u cijelosti gostovanje predsjednika Kvadrilje Jerka Jakšića te dva člana umjetničkog savjeta Miroslava Miše i Jakova Košćine na Gradskom radiju Trogir – voditelj Ciprijan Buble

PROGRAM:

Subota, 09. listopada 2021.

– 10:00 – 15:00 / Ivana Kenk Kalebić, doc.art.

– radionica i predavanje mandoline – 16:00 – 20.00 / Oliver Rogošić

– radionica i predavanje: ljerice/ gusle/ gajde/ samice / …

Nedjelja, 10. listopada 2021.

– 17:00 – 17.45 / Joško Ćaleta – predavanje: tradicijska glazbala jadranske i dinarske zone

– 18:00 – 18:30 / Oliver Rogošić – prezentacija naučenog s predavanja

– 18:30 – 19:00 / Ivana Kenk Kalebić, doc. art. – prezentacija naučenog s predavanja

PREDAVAČI:

Joško Ćaleta, dr. sc. etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, glazbeni producent i dirigent (Trogir, 1964.). Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru, Canada te doktorirao etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2012.). Od 1997. znanstveni je suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Sudionik je pedesetak međunarodnih skupova vezanih uz temu tradicijske glazbe i plesa a autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka objavljenim u uglednim svjetskim i domaćim publikacijama kao i producent niza značajnih nosača zvuka hrvatske tradicijske glazbe i klapskog pjevanja. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija, smotri i festivala diljem Hrvatske (Međunarodna smotra folklora, Pasionska baština, Zagreb, Smotra folklora Dalmacije, Metković, Aklapela Dubrovnik). Teme koje istražuje uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju, svjetovnu i sakralnu, dalmatinskog priobalja, otoka i zaleđa.

Ivana Kenk Kalebić, doc.art. Osnovnu i Srednju glazbenu školu završila je u Splitu. Na konzervatoriju «Cesare Pollini» – Padova 2003. god. diplomirala je mandolinu u klasi prof. Uga Orlandia, a 2004. god. diplomirala je glazbenu kulturu na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. Docent je na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu, a prije toga je predavala mandolinu i komornu glazbu u glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu, te glazbenoj školi u Makarskoj. Sudjelovala je u izradi plana i programa za mandolinu u osnovnim i srednjim glazbenim školama. Usavršavala se na seminarima za staru glazbu u Urbinu (Italija), Trossingen (Njemačka). Član je EGMA – e (European guitar and mandolin assotiation) i sudjelovala je u radu EGMYO – a (European guitar and mandolin youth orchestra) 1999. u Logronu (Španjolska) i 2000. u Ferrari (Italija), te 2012 kao tutor u Splitu. Aktivno svira u komornim sastavima (mandolinski kvartet Da Capo, Splitski mandolinski kvartet, Duo s gitarom, duo s harfom i trio s harfom i flautom) te osvaja nagrade u državi i inozemstvu. Koncert majstor je mandolinskog orkestra Sanctus Domnio s kojim osvaja brojne nagrade u državi i inozemstvu. Kao solist je nastupala i s ansamblom “Renensans” iz Beograda, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Šibenskim gudačkim orkestrom. Surađuje s orkestrom HNK iz Splita, orkestrom HRT-a i festivalskim orkestrom Splitskog festivala. Od 2007. do 2019. organizira međunarodnu ljetnu radionicu za mandolinu u suradnji s prof. Ugom Orlandijem u Makarskoj.

Oliver Rogošić, rođen 1967. u Splitu, prve žičane instrumente svira već u osnovnoj školi. Od 1988. svira u orkestru KUD-a «Brodosplit» iz Splita u kojem 1990. preuzima funkciju asistenta voditelja. U mandolinskom orkestru KUD-a «Jedinstvo» iz Splita svira 1991./1992. Mjesto voditelja orkestra KUD-a «Brodosplit» preuzima 1992. i njim uspješno ravna do 1997. godine, te nakratko 1999. Te godine s orkestrom osvaja III nagradu na svjetskom folklornom festivalu u Dijonu (Francuska). Od 1998. do 2001. vodi mandolinski sastav KUD-a «7 Kaštela» iz Kaštel Gomilice, a od 2001. do 2003. KUD-a «Ante Zaninović» iz Kaštel Kambelovca. Od 1999. vodi sekciju svirača tradicijskih glazbala te od 2004. i mandolinsko tamburaški sastav KUD-a «Pleter» iz Dugopolja. Glazbenim voditeljem mandolinsko-tamburaške sekcije KUDŽ “Filip Dević” iz Split biva 2008. godine. Povremeno surađuje i s orkestrima drugih udruga («Salona» iz Solina, «Branimir 888» iz Muća, «Jadro» iz Solina, „Vrgorska krajina“ iz Vrgorca, “Vrilo” iz Otoka, MKD “Makedonija” iz Splita i dr.). Tijekom godina surađuje i nastupa s brojnim klapama («Cambi», «Jedinstvo», «Lura», «Kamen», «Žižula”…) ali i glazbenicima / bendovima („Dalmatino“,…). S mandolinskim kvartetom klape «Cambi” snima njihov prvi CD «Lipa slika» te se 2002. predstavlja na svjetskom «EBU International Folk festivalu» u Hamburgu. U samim počecima njihova djelovanja surađuje s world-music bandom «Tamboo» iz Splita, a s glazbenim sastavom «Suveniri» snima i CD «Tradicionalni plesovi Dalmacije». Godine 1990. pohađa školu folklora u organizaciji Prosvjetnog sabora kulture, a 1999. i 2000. Hrvatsku školu folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Educira se na seminarima; povremeno i sam održava edukacije na temu hrvatskih tradicijskih glazbala (HKC “Bunjevačko kolo”, Subotica, Vojvodina, 2007.; predškolske ustanove, osnovne i srednje škole Županije splitsko[1]dalmatinske u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, Podružnice Split, 2008.-2016. i Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH, 2009.). Član je Hrvatske glazbene unije. Okušao se u dramskoj umjetnosti, svirajući tradicijska glazbala u predstavi «Alkestida» (Splitsko ljeto 2004.) i „Satis sunt mihi pauci” (Splitsko ljeto 2011.). Snimio je i glazbu za film (dokumentarno-igrani film „Kako živi narod“ redatelja Hrvoja Jelavića – Šake, 2013.) Surađuje s glazbenim umjetnicima na projektima primjene tradicijskih glazbala u djelima različitih glazbenih žanrova („Missa“ prof. Vlade Sunka, 2014., mjuzikl „Mirakul“ Ivice Krajača i Dražena Žanka, 2015., ranokršćanska glazba /Festival rane kršćanske glazbe „Dvigrad festival 2016./). Svira četrdesetak različitih glazbenih instrumenata. Strasni je svirač i kolekcionar hrvatskih tradicijskih glazbala. Umijeće sviranja hrvatskih tradicijskih glazbala predstavio je brojnoj publici u domovini, diljem Europe te u Americi (Meksiku, 2008.) i Africi (Egiptu, 2010.).

ZADNJE OBJAVE