16 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAHrvatska ratificirala Istanbulsku konvenciju!

Hrvatska ratificirala Istanbulsku konvenciju!

Hrvatska je ratificirala Istanbulsku konvenciju! Za usvajanje dokumenta glasovalo je 110 zastupnika, dva su bila suzdržana, a trideset protiv. Pljesak se prolomio hrvatskom sabornicom. Propao još jedan pokušaj oporbe za smjenom ministrice Dalić  

Bit je Istanbulske konvencije, poručuje Vlada, spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Po podacima policije, između 2013. i 2017. u Hrvatskoj je bilo 195 ubojstava, broj ubijenih žena bio je 91.

Njenim potvrđivanjem, ističe Vlada, osnažit će se pravni, institucionalni i financijski okvir radi suzbijanja neprihvatljivog i društveno kažnjivog nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Iz Vlade ustrajavaju i kako nema pravne obveze priznavanja trećeg spola ni redefinicije braka.

Nema pravne obveze da se u nastavne planove uvodi sadržaj koji bi se kosio s vrijednostima koje dijelim, tih obveza nema, ne postoje, tumačio je nedavno u Saboru premijer Andrej Plenković. 

Ustvrdio je kako je ratifikacija Konvencije politička volja Vlade da će time osnažiti pravni i institucionalni okvir za sprječavanje nasilja u obitelji. 

Plenković je više puta demantirao tvrdnje da će ratifikacija Konvencije Hrvatskoj donijeti financijsku obvezu od milijardu kuna. 

– Hrvatska ima svoj nacionalni program za sprečavanje nasilja, koji je usvojen jesenas, i za to je u proračunu za ovu godinu alocirano 70 milijuna kuna, a dio tih sredstava predviđen je i za provedbu Konvencije, naveo je. 

Javnosti je poslao umirujuću poruku i glede GREVIO-a, Skupine stručnjaka za borbu protiv nasilja nad ženama. To nije nikakvo neobično kontrolno tijelo jer takva tijela postoje u različitim konvencijama Vijeća Europe, rekao je navodeći GREKO i GRRTA-u, tijela koja se spominju u konvencijama za borbu protiv korupcije i protiv trgovine ljudima. Uz zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Sabor je prihvatio interpretativnu izjavu u kojoj se navodi da je cilj Konvencije zaštita žena od svih oblika nasilja, da njezine odredbe ne sadrže obvezu uvođenja “rodne ideologije” u hrvatski pravni i obrazovni sustav te da je Konvencija u skladu s odredbama Ustava, posebno onima o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Vlada i Sabor odbili su amandman Kluba SDP-a da se briše članak 4. Zakona o potvrđivanju, u kojem se nalazi interpretativna izjava.

Međunarodno je pravo predvidjelo ulaganje interpretativne izjave, bilo kod potpisivanja ili potvrđivanja nekog međunarodnog ugovora, sadržaj te izjave je nužan, važan i potreban za hrvatsku javnost, za sve dionike društva, rekao je Plenković.

Činjenica da vi obrazlažete amandman govori o ozbiljnosti situacije, odgovorio mu je Arsen Bauk (SDP), tvrdeći da je interpretativna izjava nepotrebno podilaženje onima koji su protiv ratifikacije Konvencije i koje to neće zadovoljiti. 

Od HDZ-ovaca su na koncu protiv Istanbulske konvencije bili Milijan Brkić, Miro Kovač, Marija Jelkovac, Franjo Lucić, Anton Kliman, Ivan Šikić,  Ante Babić, Davor Stier, Miro Tuđman, Petar Škorić, Davor Lončar i Stevo Culej, a Ivan Šuker bio je suzdržan dok se dvojica – Božo Ljubić i Željko Raguž – nisu uopće uključili. 

Također, oporba nije uspjela srušiti Martinu Dalić i ona ostaje ministrica u vladi Andreja Plenkovića, odlučio je tako u petak Hrvatski sabor. 

Protiv oporbene inicijative za izglasavanje nepovjerenja potpredsjednici vlade i ministrici gospodarstva Martini Dalić bilo je 76 zastupnika dok je ‘za’ nju bio 71 zastupnik. 

Hrastov Hrvoje Zekanović održao je svoje obećanje od prije dva dana kada je, zbog Istanbulske konvencije, napustio vladajuću koaliciju te nije podržao Dalić. 

Iz redova vladajućih na glasovanju danas nije bilo manjinca Furia Radina. 

Inače, inicijativu o smjeni Dalić potpisalo je 37 zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika. Prozivaju ju zbog ‘savjetničke afere’ oko posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka koji je, poručivali su u jučerašnjoj saborskoj raspravi, njezin izbor, ali i njezina odgovornost. 

Ramljak je ostavku dao nakon objave informacija da je u Agrokoru za gotovo milijun kuna mjesečno angažirao savjetnike iz svoje bivše tvrtke Texo Managementa, a cijela je priča dobila širu dimenziju objavom dokumenta iz kojeg je razvidno da je Ramljak do 30. travnja formalno bio prijavljen u Texu iako je od 10. travnja postao izvanredni povjerenik. Vlada je sve oporbene navode iz prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja  Martini Dalić odbacila kao neutemeljene i neosnovane.

– Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministrici Dalić, te ona uživa povjerenje Hrvatskog sabora – istaknuo je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

Izvor: Slobodna Dalmacija

ZADNJE OBJAVE