12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaOstaloZABAVAHRT priprema emitiranje zabranjene epizode Malog mista

HRT priprema emitiranje zabranjene epizode Malog mista

Pola stoljeća bunkerirana, a nagađa se i nikada u cijelosti prikazana, specijalna epizoda kultne serije Malo misto ”Zagrebulje” pronađena je među filmskim vrpcama Zabavnog programa na HRT-u.

Naime, tijekom organiziranja arhive montažer HRT-a Miljenko Baričević Moljac ugledao je vrpcu na kojoj nije bilo ono što je pisalo na pripadajućoj joj kutiji. Otkriveno je kako je riječ o novogodišnjem specijalu serije, koja je emitirana samo jednom na Silvestrovo 31. prosinca 1970. godine u sklopu Novogodišnjeg programa nekadašnje Televizije Zagreb, i od tada joj se gubi svaki trag. 

Urednica antologije dramskog programa Maja Gregl istražujući novinsku dokumentaciju naišla je na sjajne kritike u tadašnjem Studiju, što je iznimno bilo važno jer se ni nakon te novogodišnje epizode nije znalo ide li Malo misto dalje iako je u bivšoj državi bila jako gledana serija i nadmašila sve rekorde gledanosti.

{youtube}auqeMHls4Rs{/youtube}

Razlozi njezina bunkeriranja nisu nepoznati, naime u ono vrijeme, smatrano je kako su neki dijelovi te epizode nepodobni, previše hrvatski orijentirani, među njima i legendarna scena dolaska dr. Luigia i Bepine na glavni zagrebački trg te pjevanje pjesme Ustani bane… Političkim strukturama nije se svidjelo kako redatelj Daniel Marušić vidi Zagreb i Hrvatsku kao i način na koji je probleme Malog mista projicirao na velegrad, metropolu i cjelokupno društvo.

Filmski crno-bijeli materijal ove emisije pronađen u dijelovima, presnimljen je i stavljen u postupak digitalne obrade te će restaurirana emisija biti iznenađenje upravo za gledatelje HRT-a!

 

ZADNJE OBJAVE